Oltul Slatina, cea mai puternică secţie de box din Oltenia, la începutul secolului. Antrenor, Cristian Panaitescu - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Oltul Slatina, cea mai puternică secţie de box din Oltenia, la începutul secolului. Antrenor, Cristian Panaitescu

Slatina - 22 octombrie 1972. Wily Greising, primul din stânga si Cristian Panaitescu, primul din dreapta, invitaţi la sărbătorirea a 50 de ani de la înfiintarea clubului sportiv ,Oltul Slatina

În fiecare an, în preajma marii sărbători a Crăciunului, pugiliştii şi toţi cei care l-au cunoscut pe maestrul Cristian Panaitescu, îi aduc un omagiu celui care a fost iniţiatorul boxului slătinean şi  muscelean.

În Martie 1929, Cristian Panaitescu este invitat de căpitanul Mihail Mihail şi locotenentul Ion Arcadian, animatorul boxului din Slatina, să antreneze în oraşul de pe Olt. Aici a descoperit, a crescut şi a modelat, glorii ale boxului românesc: Ion Popa, Gheorghe Lungu, Patriciu Milcoveanu, Ilie Florea, Alexandru Popa, Constantin Tudor, Ion Toroipan, Mircea şi Petre Frânculescu.  

 În 1931,  Boxerii Petre şi Gheorghe Frânculescu,  Willy Greising, Ion Florea, P. Milcoveanu şi Gheorghe Lungu sunt remarcaţi de Gazeta Sporturilor ca cei mai buni din Oltenia. La campoinatele naţionale participă I. Florea, P. Milcoveanu şi Gh. Lungu, conduşi de Cristian Panaitescu.

In 1937,  Milcoveanu trece la profesinist şi câştigă prin K.O., la Paris şi Marsilia, învingând 5 boxeuri francezi. întors în ţară, câştigă titlul de campion naţional în faţa lui M. Teodorescu

Un an mai târziu, cea mai bună echipă de fotbal din Oltenia este declarată cea a CS Oltul din Slatina. De asemenea, al doilea sport ca valoare este boxul cu renumiţii Gh. Lungu. Patriciu Milcoveanu, Ion Popa, Cristian Panaitescu, Petre Milea, Ion Florea, Dumitru Iordache, Constantin Botezatu ş. a.

1944 – Boxerul profesionist Patriciu Milcoveanu se retage din activitatea competiţională şi se dedică activităţii de antrenor.

1953 – La Festivalul Tineretului şi Studenţilor de la Bucureşti participă la întrecerile de box şi slătineanu Otto Boştiog, care câştigă medalia de argint. Otto, a fost considerat,  poate cel mai mare talent al anilor 1950. Din păcate , viaţa pe care a dus-o l-a făcut să rateze o carieră fabuloasă. 

1956 – An olimpic, JO de la Melbourne. Echipa de box a ţării noastre este condusă din colţul ringului de antrenorul emerit şi renumit boxeur profesionist Ion Popa, fostul elev al antrenorului Cristian Panaitescu , născut în com. Comani jud. Olt. 

În 1955-1956, secţia de box de la Slatina s-a mutat la Câmpulung Muscel şi, odată cu ea şi antrenorul Cristian Panaitescu, pe atunci în vârstă de 49 de ani, împreună cu familia. Cristian Panaitescu a  murit in 1992 la vârsta de 85 de ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu