96 de ani de infinţarea A. S. Oltul Slatina. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

96 de ani de infinţarea A. S. Oltul Slatina.

Anul acesta,  se împlinesc 96  de ani de când s-a înfiinţat  prima asociaţie sportivă din Slatina.La 8 octombrie 1922 , un grup de oameni cu iniţiativă în frunte cu căpitanul Mihail I. Mihail , au pus bazele primei asociaţii sportive Oltul Slatina. A fost prima unitate sportivă a oraşului, printre cele mai vechi asociaţii sportive din ţară, în care au intrat elevi, militari şi funcţionari.  Trebuie menţionat că în cadrul asociaţiei, existau secţii de fotbal, atletism, bob şi schi.
Cine  a fost Oltul Slatina ?


La 14  septembrie 1924,  Oltul Slatina a fost recunoscută oficial de Federaţiunea Societăţilor de Sport din România . In acelaşi an , fondatorul Mihail I. Mihail reuşeşte să organizeze la Slatina pe stadionul „Zăvoi”,  ( astăzi 1 Mai  ) prima partidă  de fotbal Adversara echipei Oltul a fost nimeni alta decât celebra Venus Bucuresti.

Chiar dacă  astăzi pare greu de crezut ,echipa slătineană  a fost una din echipele  fanion a olteniei în perioada interbelică. In campionatului  regional , ediţiile  1924 – 1925 şi 1929-1930 ,  Oltul Slatina a reuşit să câştige două  titluri  de campioană regională. Miza câştigării campionatului regional era participarea la desemnarea campioanei naţionale.

După 1950 , Oltul Slatina ,devine Progresul Slatina , iar din 1967  Aluminiu Slatina  La începutul anilor 1970, fotbalul din Slatina reapare în Divizia C  cu numele de Oltul , până  în 1973 când la Slatina a început proiectul Dinamo Slatina. Deasemenea in 2002 , cei care răspundeau de echipă au readus în prim plan numele istoric de Oltul timp de patru sezoane.
Concursuri de sanie si bob la Slatina
Dacă  activitatea echipei de fotbal o cunoaşteţi din articolul „Oltul Slatina „ puţină lume ştie ca Slatina a avut rezultate şi în sporturile de iarnă. In anii 1930 , sub conducerea aceluiaşi  Mihail I. Mihail , Slatina este reprezentată la Campionatele Naţionale de bob de celebrul echipaj format din : Mihail Mihail , Dan Mihail, Nicolae Mateescu, Tică Cosma. Vechiul traseu de la Sinaia , poartă  şi acum numele într-un loc „Curba Mihail”. In anul 1939 , bobul slătinean, reprezintă România la Campionatele Mondiale de la Cortina D’Ampezzo ( Italia ). şi la concursurile internaţionale de la Saint Moritz si Chaux des Fonds ( Elveţia ). La Slatina , anual se organizau, concursuri de sanie şi bob pe traseul Vintilă Vodă – Stadion, pe dealul Grădişte, şi în pădurea Strehareţ.
Ultima aniversare în 1972.
Oltul Slatina 1930

Din presa vremii aflăm că „La Slatina, în săptămâna 22-29 octombrie 1972, sau  sărbătorit  50 de ani de când căpitanul M. Mihail a înfiinţat A.S. „Oltul’’ Slatina.
Timp de o săptămână au avut loc manifestări sportive la care au participat  foşti şi actuali sportivi care au evoluat în cadrul Asociaţiei  Sportive „Oltul”. De asemenea, cu acest prilej, sa deschis  şi o expoziţie sportivă.”

Astăzi ,  puţini îşi mai aminesc  de acest nume care impunea respect în toate competiţiile la care participa. Din păcate,  cei  răspund de sport fie nici nu au auzit despre aşa ceva, fie consideră o pierdere de timp readucerea în memoria slătinenilor numele de Oltul Slatina.  Acum când fotbalul din  Slatina  a dispţrut din toate categoriile , se cuvine să  amintim şi despre cei care au scris istorie pentru acest oraş : Scherer, Schandar, Cosma, căp. Mihail, Tică Petrescu, Wirs, fraţii Huniady, Stoia, Ulmann , V. Colonelu, J. Dumitrescu, I. Vasilică, J. Stănescu samd.

Oltul Slatina 1956. 

PROMOTORI AI SPORTULUI SLĂTINEAN.
 MIHAIL I. MIHAIL
 Cel care a adus sportului slătinean o contribuţie deosebită  pentru afirmarea sa, colonelul Mihail Mihail s-a născut în 1890 la  Slatina.  Militar de cariera, un polisportiv înnăscut, practicând din tinereţe atletismul, fotbalul, ciclismul şi luptele, mai cu seamă sporturile de iarnă. Împreună cu Cristian Panaitescu, pune bazele secţiilor de înot, box, volei şi tenis de masă în sala Y.M.K.A. (Young Mens Christian Association – Asociatia Tinerilor Creştini ), unul din cele mai puternice centre sportive în  perioada interbelică.
A fost un organizator excelent al întrecerilor sportive, în  perioada 1941-1944 ( Cupele de război ), la mai multe ramuri de sport. Activitatea colonelului Mihail se confundă cu peste un sfert de veac din sportul slătinean, pe care l-a slujit cu credinţă  şi demnitate. A murit la 72 de ani  în 1962 la Bistriţa Năsăud.
DUMITRU DOBRESCU
S-a născut la 23 iulie 1928 în satul Runcuşoru, comuna Bala ( Mehedinţi ) la 6 Km de Herculane. Absolvă clasele gimnaziale la Liceul „ Diaconovici Loga” din Timişoara. In 1956 , devine student al Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale si Agricole  din Timişoara Premiant în  toţi anii, sârguincios şi inteligent , polisportiv şi jucător de fotbal de exceptie.A fost sportiv de performanţă, crescut la „ Poli”  Timişoara, în anul 1959 marcând convocarea sa în lotul de tineret al României. A jucat la „ Stăruinţa Timişoara, „ Metalul” Bocşa şi patru sezoane la „Oltul” Slatina. Construieşte un număr impresionant de baze sportive şi spatii de agrement. La Slatina ,sălile de sport- de la şcoala 5, Şcoala Eugen Ionescu, Şcoala Ştefan Protopopescu, baza sportiva „ Sporting „ – Crisan I, Complexul sportiv 1 Mai Slatina , terenul „Metalurgistul „ Pentru cei peste 40 de ani de activitate sportiva şi de servicii aduse sportului românesc a fost distins cu „ Merite deosebite în activitatea sportiva „A fost „Cetăţean de onoare al municipiului Slatina „  A intrat în lumea umbrelor  la 11 decembrie 1996 .
 ION DIACONU

S-a născut la 29 iulie 1929 la Sineşti – Potcoava. Înregimentat de tânăr în mişcarea sportivă a muncit cu entuziasmul acelor ani – de după război, in Organizaţia Sportului Popular ( O. S.P. 1947 – 1950 ), în cadrul Comitetului pentru Cultura Fizica şi Sport ( C.C.F.S. 1951-1962 ) apoi în Consiliu Naţional pentru Educaţie Fizica şi Sport ( C.N.E.F.S. ). A coordonat  activitatea sportivă  şi de masă  la Potcoava, Slatina şi Ramnicu – Vâlcea. A adus un nou avânt în fotbalul slatinean  ( la Oltul Slatina ) la sfârşitul anilor 1960 A  fost  secretarul clubului Dinamo Slatina, echipa de neuitat în eşalonul secund al fotbalului românesc. Cea mai buna echipa de lupte greco – romane „ Aluminiu „ Slatina , multiplă campioană naţională, medaliată în „Cupa Campionilor Europeni „ nu l-a uitat şi nu-l va uita niciodată pe Ion Diaconu. A fost neobosit mereu până în ultima clipă. A plecat dintre noi în primăvara anului 2003.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu