Oltul, zece titluri de golgheter al fotbalului românesc
Atacul Universităţii Craiova în cantonament la Herculane – ianuarie 1974. Stânga : Marcu, Oblemenco, Pană, Tarălungă. ( fotografie din cartea lui Marius Popescu – Oblemenco si campioana unei mari iubiri )
Toţi cei patru din imaginea de mai sus au avut un rol important în anumite perioade si în fotbalul din Olt. Dumitru Marcu a fost descoperit la Drăghiceni de Ion Pârvulescu la recomandarea regretatului Gigi Donciu. De la CFR Caracal s-a transferat la Steaua si după un scurt popas în Bucuresti a ajuns la Universitatea Craiova unde a devenit unul dintre cei mai buni jucători. Ion Oblemenco a fost descoperit de Petre Prodileanu la Corabia. Traseu asemănător cu cel al lui Marcu. După un scurt popas la Rapid a fost transferat la Universitatea Craiova. Constantin Pană a jucat la Dinamo Slatina unde a devenit golgheterul echipei în ediţia 1974-1975 .Teodor Tarălungă a fost legitimat la Dinamo Slatina , echipă pentru care a marcat 16 goluri în campionatul 1975-1976
Oltul , a fost prezent aproape permanent pe harta fotbalului românesc. Este foarte greu însă, să identifici mai ales după 1990 un succes în dreptul vreunei echipe de fotbal din această zonă. Sudul tării, cu excepţia Doljului a fost o zonă care, la o analiză sumară, pare că nu au contribuit cu nimic la istoria fotbalului românesc şi după cum stau lucrurile, cel puţin în Olt nici în viitorul apropiat nu se va schimba ceva. Talente există , dar cei care ar trebui să se ocupe de descoperirea si de promovarea lor, fie nu sunt băgati în seamă, fie cei care sunt puşi să facă acest lucru ori nu se pricep,ori nu îi interesează.
Giuleşti – 7 octombrie 1964. Stânga : Valentin Stănescu, Victor Stănculescu, Tache Macri, Kraus, Langa, Oblemenco, Tuţuianu. ( Revista Sport nr. 20 / octombrie 1964 )
Singurele perioade când s-a făcut performanţă au fost : la începutul secolului când Oltul Slatina a câştigat doua titluri de campioană regională, la începutul anilor 1970 când a apărut Dinamo Slatina si în anii 1980 când FC Olt a jucat timp de zece sezoane în divizia A. Situat intre Piteşti şi Craiova două dintre cele mai puternice centre fotbalistice din ţară , fotbalul slătinean a fost acaparat de forţa fotbalistică a celor doua oraşe, forţă dată şi de numele a doi jucători unici. Este vorba de Nicolae Dobrin şi de Ion Oblemenco. In anii de glorie a celor doi , toată puştimea care juca fotbal visa să fie ca Dobrin sau Oblemenco chiar dacă recompensele erau mai degrabă simbolice.
Petre Prodileanu alături de o generatie talenată în care îi regăsim pe : Cheche, Ciolca Longin, Velica samd.
Paradoxal acest fotbal sărac şi nesprijinit de nimeni perioade lungi, a dat fotbalului românesc jucători care au scris istorie. Chiar dacă au cunoscut gloria altă parte decât cea în care au debutat in fotbal , trebuie amintit permanent că jucători precum : Ion Oblemenco, Dumitru Marcu, Gheorghe Craioveanu, Mugurel Guşatu, Claudiu Niculescu, Ionel Dănciulescu, Ionut Luţu, Romeo Stancu, Ovidiu Burcă, Mihai Rădut şamd au început fotbalul la Corabia Caracal sau Slatina . Patru dintre ei , este vorba de Ion Oblemenco, Gheorghe Craioveanu, Ionel Dănciulescu şi Claudiu Niculescu au devenit cei mai buni marcatori ai României.
C S S Slatina . Sus: Ion Parvulescu, M. Niculescu, V. Georgescu, Fl. Preda, I. Oanta, C. Varse, Fl. Zamfir. Jos : D. Tarcomnicu, M. Niculescu, C. Stanciu, A. Chirita, I. Lutu.
Olt Press – 17 martie 1992. Primul articol în presa scrisa despre generația de aur a profesorului Ion Parvulescu. Avea sa urmeze sute, mii de articole despre o parte din cei de mai sus.
E greu să mai scrii ceva despre cei de mai sus. S-a scris atat de mult în ultimele decenii încat este aproape imposibil să mai adaugi ceva în plus la biografia foştilor golgheteri. Prin urmare, scopul acestui articol este să amintescă faptul că fotbalul din această zonă a ţării, cu sprijinul antrenorilor Petre Prodileanu ( Corabia ) şi Ion Parvulescu ( Caracal / Slatina ) a dat fotbalului românesc , jucători care au scris istorie, patru dintre ei au câştigat zece titluri de golgheter al României.
Ion Parvulescu în mijlocul unei generatii talentate. In imaginea de mai sus îl identificam pe Romeo Stancu , primul din stânga sus.
• 1966-67 Ion Oblemenco ( U Craiova ) 17
• 1969-70 Ion Oblemenco (U Craiova) 19
• 1971-72 Ion Oblemenco (U Craiova) 20
• 1972-73 Ion Oblemenco (U Craiova) 21
• 1993-94 Gheorghe Craioveanu (U Craiova) 21
• 1994-95 Gheorghe Craioveanu (U Craiova) 27
• 2003-04 Ionel Dănciulescu (Dinamo) 21
• 2004-05 Claudiu Niculescu (Dinamo) 21
• 2006-07 Claudiu Niculescu (Dinamo) 18
• 2007-08 Ionel Dănciulescu (Dinamo) 21
Anuarul fotbalului 1971-1973 – clasamentul golgheterilor în sezonul 1971-1972
Anuarul fotbalului 1971-1973 – clasamentul golgheterilor în sezonul 1972-1973
Sus :Ciocoiu, Luţu, Dănciulescu in cantonament cu echipa natională de tineret.Jos : Ionut Lutu si Claudiu Niculescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu