Cunoşti istoria stadionului 1 Mai din Slatina ? - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Cunoşti istoria stadionului 1 Mai din Slatina ?




Arena Olteană îţi prezintă povestea bătrânului stadion din vale. Terenul de fotbal  din Slatina a apărut  încă de la începutul secolului, odată cu înfiinţarea  Societăţii Sportive Oltul Slatina. Era perioada când sporturile de echipa îşi făceau începuturile.


Stadionul din Slatina , deşi găzduieşte manifestări sportive  încă din anii 1920, nu a fost o construcţie  propriu-zisă care să demareze la o anumită dată si să fie inaugurat la o perioadă  anume. Locul respectiv, nu era altceva decât  un teren viran pe care se trasau liniile de tuşă , se amplasau două porţi şi era suficient. Spectatorii stăteau în picioare iar un paravan  amenajat pe loc era locul unde se echipau jucătorii. Noţiunea de „Stadion” a părut mai târziu , odată cu tribunele şi vestiarele care erau construite din lemn. Periodic, s-au adăugat imbunătăţiri  în funcţie de cerinţele vremurilor.

Omologat în 1930

Pare greu de crezut dar Slatina , datorită  lui Mihail I.  Mihail, fondatorul A.S. Oltul Slatina , a fost printre primele oraşe  din sudul tării care au beneficiat de un teren de fotbal.  Pentru că era amplasat la marginea oraşului, terenul respectiv a fost numit „ Zăvoi „. Este important de menţionat că amplasamentul terenului pe care s-au jucat primele meciuri este acelaşi  cu cel de astăzi, un lucru foarte rar. Primele evenimente sportive au avut loc în  anul 1924, anul în care s-au construit şi primele tribune, iar în anul 1930 „Stadionul Zăvoi” a fost omologat. Stadionul  era întreţinut de primărie. 

Fiind amplasat  în afara oraşului, locuitorii din jurul stadionului  ( strămoşii celor de astăzi ) furau lemnele de la tribună .Vă prezentăm mai jos o  adresă  a S.S. Oltul Slatina  prin care aceasta sesizează  primăriei furtul băncilor de la stadion, precum şi faptul că celeaşi persoane permite accesul  cailor  pe terenul „ Zăvoi”.

In anii 1970, au apărut tribunele de beton.

In anii 1970 , epoca tribunelor de lemn a apus. Au apărut tribunele din beton prevăzute cu gradene de lemn. Deşi nu a contribuit cu nimic notabil la istoria fotbalului românesc, Slatina va beneficia de un stadion modern. Pentru a  ajunge la forma de azi , stadionul 1 Mai , a suferit trei modificări radicale.

1 – Prima a fost  la începutul anilor 1970 când la Slatina a fost adusă Gloria Bârlad. S-a construit de la zero tribuna  întâi  iar tribuna a doua a fost demolată ( tribuna de la şosea ).
2 – A doua modificare a fost  în 1973 când  echipa Oltul Slatina a promovat  în Divizia B şi a devenit Dinamo Slatina.  In 1974 s-a dat  în folosinţă tribuna a II a şi peluza de la tabelă  în forma  în care se află şi azi. 

3 –  A treia modificare şi cea mai importantă  a fost la începutul anilor 1980, când stadionul a trebuit să găzduiască jocurile echipei  de Divizia A, noua echipă   fanion a judeţului ,FC Olt.  Tribuna  principală a fost refăcută total,  modificându-se aspectul şi  confortul atât la tribuna  întâi  cât şi la tribuna oficială, tot atunci a fost  amenajată parcarea din spatele tribunei oficiale , cea de-a doua peluză precum şi suprafaţa de joc înlocuită.  A fost inaugurat   în august 1982.

Capacitatea stadionului 1 Mai este de 12 .000 de locuri și este destinat în principal meciurilor de fotbal, dar se organizează aici și alte tipuri de competiții sportive, existând o pistă de atletism, precum și spectacole muzicale.  După revoluţie, băncile de lemn au fost înlocuite cu scaune din plastic. Pe stadionul 1 Mai din  Slatina , primele scaune au apărut în 2005.

Stadionul 1 Mai in anii 50

Vă prezentăm cele mai importante momente din istorie a stadionului 1 Mai din Slatina

28 septembrie 1924 . In numărul din 20 septembrie 1924 „ Gazeta sporturilor” anunţă un mare eveniment fotbalistic care va avea loc pe stadionul de la Aleea Oltului. Este vorba de meciul internaţional între Societatea Sportiva „Oltul” Slatina şi echipa bulgară „Levski” Sofia. A fost primul mare eveniment care s-a desfăşurat pe stadionul de pe malul Oltului.

Octombrie 1973. Echipa locală Dinamo Slatina susţine o partida amicală  împotriva echipei Dinamo Bucureşti. A fost pentru prima dată  când echipa bucureşteană  juca la Slatina. Stadionul a fost arhiplin cu mult timp înaintea începerii partidei. La Dinamo Bucureşti evoluau printre alţii: Mircea Lucescu, Radu Nunweiller, Cornel Dinu şamd.

Martie 1974. Selecționata de tineret a României , primește vizita echipei simulare a Turciei. A fost  primul eveniment din epoca modernă a fotbalului pentru stadionul 1 Mai din Slatina fost amicalul selecționatelor de tineret  ale, României și Turciei. Este un eveniment pe care puțină lume la reținut. Slatina intrase în lumea bună a fotbalului odată cu apariția echipei Dinamo Slatina.  Întâlnirea respectivă a reprezentat de fapt  un penultim test al selecționatei noastre  de tineret înaintea meciului de calificare la  turneul U.E.F.A. care s-a desfășurat  în mai 1974,  în Suedia.

12 Martie 1980 . La Slatina sosește pentru prima dată   Steaua Bucureşti. FC Olt câştigă  partida cu 1-0. La echipa bucureșteană  evoluau printre alţii: Marcel Răducanu, Anghel Iordanescu, Ştefan Sameş şamd. Aducerea echipei din Scorniceşti la Slatina , a dat posibilitatea publicului slătinean să  vadă pe viu marii jucători ai vremii. De altfel până  în 1988 la Slatina era o adevărata  sărbătoare când soseau : Dinamo, Steaua, FC Argeş şi mai ales U. Craiova.

U. Craiova , invitată pe stadionul 1 Mai, la începutul anilor 1970 cu ocazia inaugurării lucrărilor de modernizare. Sus : Oprea, Ștefănescu, Bădin, Boc, Bălan, Oblemenco. Jos : Țarălungă, Velea, Berneanu, Deselnicu, Ivan, Strîmbeanu

20 august 1981. Are loc prima partidă  pe noul stadion renovat. Este vorba de meciul I. P. Aluminiu – Metalul Bucureşti 2-0. Marian Leţa de la gazde este autorul primului gol marcat pe noul stadion.

2 octombrie 1983 . Federaţia Română de Fotbal organizează la Slatina  întâlnirea
internaţională  de fotbal dintre selecţionatele României şi Italiei ,0-1,  din cadrul preliminarilor Campionatului european de tineret. La italieni jucau printre alţii : Mancini, portarul Rampulla, Gianluca Vialli , viitorul mare international  şi Giuseppe Galderisi ( Juventus Torino ).

12 august 1990 .Ultimul mare eveniment fotbalistic care a avut loc pe stadionul 1 Mai a fost partida de fotbal dintre U. Craiova si Steaua 1-1. Terenul din Craiova fiind suspendat organizatorii au ales ca loc de desfăşurare a partidei terenul din Slatina.


  MIHAIL I. MIHAIL
Cel care a adus sportului slătinean o contribuţie deosebită  pentru afirmarea sa, colonelul Mihail Mihail s-a născut în   1890   la  Slatina.  Militar de cariera, un polisportiv înnăscut,     practicând din tinereţe atletismul, fotbalul, ciclismul şi luptele,   mai cu seamă sporturile de iarnă.Este cel care a pus bazele  stadionului din Zăvoi, astăzi 1Mai.  Împreună cu Cristian    Panaitescu, pune bazele secţiilor de înot, box, volei şi tenis de  masă în sala Y.M.K.A. (Young Mens Christian Association –  Asociația Tinerilor Creştini ), unul din cele mai puternice  centre sportive în  perioada interbelică.

 A fost un organizator excelent al întrecerilor sportive, în   perioada 1941-1944 ( Cupele de război ), la mai multe ramuri de sport. Activitatea colonelului Mihail se confundă cu peste un sfert de veac din sportul slătinean, pe care l-a slujit cu credinţă  şi demnitate. A murit la 72 de ani  în 1962 la Bistriţa Năsăud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu