Vă mai amintiţi de Marcel Lică ,primul jucător de la F C Olt selecţionat în naţională ! - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Vă mai amintiţi de Marcel Lică ,primul jucător de la F C Olt selecţionat în naţională !


În ciuda parcursului greoi de la debutul în A, FC Olt propune pentru prima dată  un jucător echipei naţionale. In mai 1980, fundaşul dreapta Marcel Lică debutează în reprezentativa României într-o partidă amicală cu Cehoslovacia.

Marcel Lică, alături de Ion Ciocioană şi Eugen Stanciu au fost primii jucători transferaţi de echipa din Scorniceşti după promovarea pe prima scenă fotbalistică.  Anul 1979  a fost anul care a schimbat ierarhiile în fotbalulu din  Olt. 

„Eram o prezenţă obişnuită  la loturile de juniori şi tineret, Craiova trimitea permanent jucători la loturile naţionale. De la Viitorul Scorniceşti i-am recunoscut pe Aurel Mincu şi Stelică Badea şi ei convocaţi în anumite perioade la loturile naţionale. In prima reprezentativă am fost selecţionat după  un sezon foarte bun pentru mine, chiar dacă echipa s-a luptat pentru salvarea de la retrogradare  până  aproape de final. Am debutat într-un amical cu Cehoslovacia şi am jucat toate  cele  90 de minute,” povesteşte Lică.

Iată formaţia României în amicalul disputat  la Brno şi pierdut  cu  2-1. Iordache – Lică, Ştefănescu, Sameş, Munteanu II  - Ţicleanu  Nicolae, Boloni – Marcel Răducanu, A. Ionescu, Balaci.
Palmaresul internaţional al jucătorului Lică  cuprinde,  2 prezenţe în reprezentativa mare a României, 15 selecţii la loturile UEFA, 15 prezenţe în lotul de tineret .

A reprezentat Universitatea Craiova

Marcel Lică s-a născut la 25 iunie 1957 la Balş,   dar este crescut de şcoala de fotbal craioveană. A debutat în fotbal  în 1968 la U.Craiova având-ul ca antrenor pe Ion Gîrleşteanu. Este coleg de generaţie cu: Gabriel Boldici, Piţurcă, Ilie Balaci, Ion Palea, Luţă Ciobanu şamd. A fost printre cei mai talentaţi  din generaţia sa şi la 13 ani a reprezentat Universitatea Craiova la campionatul naţional de jonglerii cu balonul care se ţinea anual pe stadionul „Republicii”. La 16 ani şi jumătate  joacă la IOB Balş  unde rămâne trei sezoane, după care se  transferă la Dinamo Slatina. 

“Jucam cu ei amicale destul de des şi aşa m-au văzut, aveam echipă bună la Balş. Fundaşul lor stânga, Zoli Erdei  se accidentase şi aşa am  ajuns la Slatina,  echipa numărul 1 a judeţului în perioada aia. Cel care m-a anunţat că mă vrea Dinamo Slatina,  a fost  Nicolae Ionescu zis Mannix, directorul de la IOB care m-a şi dus la Slatina cu Volga, ţinea foarte mult la mine, am avut cartea de muncă la intreprinderea din Balş chiar şi când jucam la Scorniceşti ”.
După doi ani la Slatina, Lică este cerut la Scorniceşti şi astfel debutează în Divizia A în august 1979 în partida  Viitorul Scorniceşti - Olimpia Satu Mare 6-0. Este jucătorul  care marchează  primul  gol din acţiune în primul  eşalon pentru Viitorul Scorniceşti. La Scorniceşti, a jucat  62 de partide în doi ani şi a marcat 2 goluri.
Sus : M. Lica, Piţurcă, Jos : Palea, Luţă Ciobanu

La facultate, dar suspendat.

In vara anului 1981, Lică vrea să-şi valorifice forma bună în care se află şi pe plan personal şi face demersuri,  mai mult de unul singur, pentru a intra la facultate. “Antrenorul Leonida Antohi care era la Iaşi  mă vroia neapărat la Poli şi  în 1981 m-a sprijinit  să intru la facultate la Iaşi.  Am revenit la Scorniceşti, Halagian  care tocmai venise la F C Olt,  nici n-a vrut să audă, a  fost scandal mare. Îmi recomandau să fac “Ştefan Gheorghiu” ori la fără frecvenţă la Piteşti. După admitere  am plecat în armată la Caracal la T R –işti  ( studenţii care făceau armata, la termen redus - 9 luni )  şi m-am trezit cu suspendare pentru 9 luni.  A trebuit să merg la Bucureşti, pentru că între  timp   Bucureştiul  devenise singurul oraş unde puteai să urmezi  I E F S –ul, aşa am ajuns la Sportul Studenţesc ,”  povesteşte Marcel Lică.

Admiterea la facultate era să-l coste cariera pe fostul fundaş dreapta al echipei din Scorniceşti. In presa locală apar primele articole dezaprobatoare la adresa lui Lică. În cele din urmă cele două  cluburi s-au înţeles, şi  a  fost legitimat la Sportul,  iar la F C Olt  a venit,  Ion Căţoi, această mutare nefiind neaparat  un schimb  de jucători.  Paradoxal,  după această mutare Lică  ajunsese  din jucător de naţională  rezervă,  iar  Căţoi,  căpitan de echipă  la FC Olt.

După absolvire, din nou la Slatina.

Peripeţiile lui Lică  legate de  facultate s-au terminat numai pe plan profesional, pe  plan personal greul abia acum începe. “După  absolvire,  prima mea repartiţie a fost la CSS Slatina, având buletin de Slatina, s-au gândit să mă repartizeze în oraşul de domiciliu. Eu între  timp mă căsătorisem cu o fată de origine  tătară, Gulniza  Gelil care juca volei la Farul Constanţa,  părinţii ei care iniţial s-au opus aceste relaţii, nu acceptau să nu locuimîn Constanţa. Am mers la Slatina în audienţă la  Elena Bărbulescu, am invocat căsătoria şi cu chiu cu vai mi s-a aprobat transferul “

După un scurt periplu la CS Tîrgovişte, Marcel Lică rămâne la FC Constanţa până la 37 de ani când renunţă la fotbal şi se dedică  arbitrajului. Cel care l-a sfătuit să îmbrăţişeze cariera de arbitru a fost regretatul  Zoltan Erdei, cel a cărui accidentare îl adusese pe Lică  la Dinamo Slatina.  Astăzi, Marcel Lică, este un om realizat, locuieşte în Constanţa şi formează o familie fericită alături de Gelil şi de cei doi băieţi ai lor.

sursa : Total Sport

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu