" Invigator la puncte, Cristian Gheorghişor, Box Club Pistonul Slatina" - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

" Invigator la puncte, Cristian Gheorghişor, Box Club Pistonul Slatina"


... răsuna vocea baritonală a crainicului Sălii Palatului şi Culturii din Bucuresti, locul de desfasurare al editiei “ Centura de Aur “ 1980.


Arena Olteană va prezintă astăzi povestea lui Cristian Gheorghişor,  sportiv care a scris istorie în boxul românesc la inceputul anilor 1980, dar uitat pe nedrept , asemeni multor sportivi de frunte. 

Slatina este unul din puţinele orase reşedinţă, poate chiar singurul,  care nu are amenajat un loc special, unde iubitorii sportului pot rememora istoria sportului din aceasta zona

La început de septembrie 1980, la concursul internaţional de box, Centura de Aur,  Cristian Gheorghişor, boxer legitimat la Pistonul Slatina, antrenor Leonida Ionescu.
, avea să devină surpriza turneului final şi să câştige titlul de campion naţional.

Gheorghişor l-a învins la puncte , la categoria muscă, pe favoritul categoriei, Nicolae Şeitan, legitimat la clubul,  Litoral Mangalia, intrând astfel în galeria marilor pugilişti ai vremii, alături de  Sali Adem, Dumitru Cipere, Valentin Silaghi, Viorel Ioana şamd. Pentru  boxul slătinean, era al doilea titlu de campion naţional. Primul , fusese cucerit de Patriciu Milcoveanu in 1931,  la categoria semi – mijlocie.

Pentru boxul amator de dinainte de  Revoluţie, "Centura de aur" a reprezentat încă de la prima ediţie, desfăşurată în 1972, una dintre cele mai puternice competiţii din lume.
Valoarea ridicată a turneului era dată de prezenţa an de an a unor pugilişti care aveau în palmares titluri olimpice, mondiale sau europene, dar mai ales a cuba­ne­zilor, stăpâni absoluţi ai ringului amator în acea perioadă. Francisc Vaştag şi regretatul Simion Cuţov, fiind vedetele  acestei competiţii cu şapte, respective şase  titluri câştigate.

Prezenţa la Centura de aur nu era simplă, sportivii treceau prin tot felul de selecţii. Cristian Gheorghişor venea la concursul respectiv cu o medalie de argint la concursul Criteriul tineretului – 1978.

Doi ani mai târziu, Gheorghişor trece  la categoria cocoş, unde intâlneşte adversari  mult mai redutabili , dar beneficiind de o pregătire fizică foarte bună, urcă spre fazele superioare şi la această categorie. La galele din septembrie 1982, ratează pe nedrept  ( presa vremii acuza arbitrajul favorabil adversarului )  intrarea în finală în faţa campionului Dumitru Cipere, ratând astfel prezenţa la  turneul balcanic din fostele,  R D G şi Iugoslavia, unde , conform aceleiaşi prese, era favorit la o medalie .



Cristian Gheorghişor s-a nascut la 18 iulie 1959, la Osica de sus . A inceput boxul in 1973, alături de fratele său mai mare, Mihai. Un an mai târziu, a urcat pentru prima dată în ring intr-o competiţie oficială. Tot în 1974 la  faza pe zonă de la Tîrgovişte  a Cupei României, Slatina a obţinut 2 locuri la junior mici prin Cristian ( 45 kg ) şi Mihai Gheorghişor ( 51 kg )

Gheorghişor a fost, fără indoială sportivul  deceniului 8. Câştigarea titlului de campion naţional i-a adus şi selecţionarea în lotul naţional de box  In anul 1980 a fost declarat cel mai bun  sportiv  din judeţ, devansând nume grele , cum ar fi , internaţionalul de fotbal, Alexandru Nicolae, luptătorul Dinu Obrocea, vicecampion naţional.

După 1990, când lucrurile s-au mai  aşezat puţin în societatatea românească, Cristian Gheorgişor,  urmare a contribuţiei sale la dezvoltarea sportului de performanţă, este angajat la D J T S,  ca metodist – inspector sportiv.  De asemenea, la inceptul anilor 2000, a ocupat funcţia de preşedinte al comisiei judeţene de box Olt.

Carte de vizită

Nume - Cristian Gheorghişor
Născut – 18 iulie 1959
Debut în box – 1973 / A S.  Aluminiu Slatina
Primul antrenor – Ilie Piţ
1976 – Locul III la C. N. de tineret
1978-1980 Legitimat la Dinamo Bucureşti.
1980 – Campion naţional, câştigător al Centurii de Aur în limetele categoriei muscă
             Câştigă Turneul celor patru – calificare la Campionatul European. Antrenor                       Leonida Ionescu
1982 – Locul III la Centura de Aur – categoria – cocoş
            Câştigătorul Turneului de la Tulcea şi premiul pentru cel mai tehnic boxer.
1984 – Campion la internaţionalele Spaniei şi locul III la Campionatul naţional.
1985 –  Locul III la Campiona naţional. Absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori –   specialitatea Box.
           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu