Cunoști adevărata poveste a stadionului "Viitorul" din Scorniceşti ? - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Cunoști adevărata poveste a stadionului "Viitorul" din Scorniceşti ?

Apărut în presă după 2000, numai pentru a fi criticat, stadionul "Viitorul" din Scorniceşti are totuşi cu ce se mândri. Construit după cele mai înalte standarde, este primul stadion din fotbalul românesc a cărei tribună a fost dotată cu scaune.



Şantierul a început în anul 1984, pe acelaşi amplasament pe care, cu zece ani în urmă, în primăvara anului 1974 se bătea primul ţăruş la construcţia vechiului stadion.  La 28 August 1988 are loc primul meci oficial pe noua arenă: FC Olt -FC Bihor 0-0. In programul editat de club la partida respectivă  cei prezenţi sunt informaţi că Scorniceștiul beneficiază de un stadion de fotbal cu o capacitate de 15 000 de locuri.

Ceaușescu nu a fost de acord cu o construcție aşa mare, toată lumea ştie acest lucru, dovada cea mai mare în acest sens este că , primul meci disputat pe noul stadion ( inaugurarea )  a avut loc miercurea, de dinaintea  primul joc şi s-a desfăşurat într-un anonimat total. Adversara  echipei F C Olt a fost Universitatea  Craiova cu Eugen Neagoe, Gigi Ciurea şamd. Atunci se presupune ca , Sorin Cîrţu s-ar fi întrebat surprins de construcția  uriaşă  "Ce este cu tarlaua asta"  .  

Foto : Gabriela Preda

Considerat la inaugurare foarte cochet, a fost una dintre principalele cauze ale antipatiei generale pe care echipa a adunat-o înainte de 1989. Oraşe mari,  cu echipe de tradiţie nici nu visau la aşa ceva. Dotările stadionului includ: scaune la tribuna I, tribună oficială, spații pentru presă, vestiare, saună, bazin de înot sub tribuna II ( care nu a mai fost finalizat ), gazon cu sistem de drenare al apei, camere de locuit pentru cantonamente (sub tribuna I )

Brazdele au fost decopertate de pe un deal din vecinătate ceea ce, crede inginerul Neacşu, împreună cu sistemul de drenare de cea mai bună calitate, au făcut ca Scorniceștiul să aibă una dintre cele mai bune suprafețe de joc din țară. În plus, sub tribune, proiectantul a gândit spații dedicate atelierelor unei fabrici de textile ale căror produse să susțină finanțarea echipei. Astăzi toate astea, fie au dispărut, fie s-au degradat aproape total. Construcţia a fost proiectată de ing. Viorel Neacşu şi realizată de Trustul de Construcţii Hidrotehnice ( T C H ) .

Stadionul Viitorul a mai rămas ani buni în circuitul F.R.F.. Şefii federatiei, aceiaşi care desfinţau F.C. Oltul,  la sfârsitul mijlocul anilor 80 îşi amintesc ca la Scornicesti există un stadion modern. In vara anului 1995, lotul de juniori U.E.F.A.’98 si’96 angajate in turneul de calificare pentru Campionatele Europene vor sosi pentru cantonament la Scornicesti pe 24 august.  Aici tinerii fotbalisti, Romania’96 ( antrenor L. Satmareanu ) şi Romania’98 ( antrenor I.Chirilă ) urmeaza sa întânleasca formaţiile similare ale Turciei in partide de verificare.

Santierul stadionului - 1986 

Zilele în care veneau la Scorniceşti: Craiova,  Steaua, Dinamo sau  FC Argeş erau semnate cu pixul în calendaru competiţional, fiecare microbist avea la locul de muncă,  lipit pe perete sau pe uşa vestiarului programul Diviziei A. Se făceau calcule, schimburi de tură în cazul etapelor intermediare, numai ca să  poată  merge la meci. Pentru orice microbist din zonă,  fotbalul era un refugiu din rutina zilnică odată cu revenirea echipei la Scorniceşti în vara lui 88.

Acţiunea U.E.F.A 98 şi 96 este ultimul eveniment major gazduit de stadionul Viitorul. Astăzi, din punct de vedere al performanţelor  nu mai înseamnă aproape nimic, este în paragină, şi găzduieşte doar  partide din  campionatul judeţean. Este o arena care a început să moară odată cu revoluţia şi  supravieţuieşte numai datorită  camerelor  transformate în locuinţe sociale  precum şi secţiilor de croitorie aflate  sub tribuna întâi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu