Legendele Oltului .Alexandra Taifas - Sicoe. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Legendele Oltului .Alexandra Taifas - Sicoe.


Atleta Alexandra Taifas - Sicoe s-a născut în localitatea Vîlcele din judeţul Olt la 24 august 1932. Maestră emerită a sportului,este prima sportivă a Oltului care a reprezentat România la Jocurile Olimpice moderne.


Articol scris de Constantin Ghiţescu

Studiile primare le-a absolvit în comuna natală, cele liceale la Slatina, la Liceul teoretic de fete , cînd începe să practice atletismul. Participă în competiţiile naţionale şcolare ale U.A.E.R. ( Uniunea Asociaţiilor de Elevi din România ) , la întrecerile C . T. M. ( Cupa Tineretului Muncitor ) organizate în perioada 1947 - 1949.

Este inclusă în lotul olimpic şi îşi desăvârşeşte pregătirea la Cluj. Participă la Jocurile Olimpice moderne de vară , ediţia a XV a , la Helsinki ( Finlanda ) în perioada 19 iulie - 3 august 1952 în proba de 200 m. plat, realizând 25,6 în serii.

În perioada 1950 - 1955 a dominat sprintul românesc, doborând trei recorduri naţionale la 100 m plat, şapte recorduri naţionale la 200 m. plat şi trei recorduri naţionale în proba de 400 m. plat. In anul 1955, obţine locul V în  aceiaşi probă cu rezultatul de 54,9 şi acelasi loc în bilanţul mondial şi european.

In anul 1957, Alexandra Taifas - Sicoe, este medaliată cu aur în cadrul jocuroilor Balcanice şi devine campioană la ştafeta 4 x 100 m. ( 30 august - 1 septembrie  )-Atena.

                                      "Spuneţi povestea noastră copiilor faţă de care suntem datori" 
                                                                                                                                 Lidia Şimon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu