Mâine se împlinesc 37 de ani de la ultima partidă jucată pe vechiul stadion Viitorul din Scornicesti. Ghiţă Iamandi, este autorul ultimului gol pe fostul stadion. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Mâine se împlinesc 37 de ani de la ultima partidă jucată pe vechiul stadion Viitorul din Scornicesti. Ghiţă Iamandi, este autorul ultimului gol pe fostul stadion.

Viitorul Scornicesti 1979

Toţi iubitorii fotbalului, în special cei tineri, asociază fotbalul din Scornicesti cu stadionul de 18 000 de locuri dotat cu scaune, saună, şamd,  construit la mijlocul anilor 1980. 

Pe același amplasament a servit  drept teren propriu, pentru echipa din Scornicești, vechiul stadion construit în 1974  şi inaugurat la începutul anului 1975.

Iată ce nota profesorul Constantin Ghițescu, corespondentul ziarului „Oltul”  într-un articol din  18 ianuarie 1975.

„Echipa Viitorul Scornicesti îşi va începe jocurile de acasă din returul Campionatului 1974 – 1975 pe teren propriu. Această veste îmbucurătoare pentru suporteri cuprinde şi alte amănunte interesante. Este vorba, printre altele de gazonarea întregii suprafeţe de joc, de împrejmuirea terenului şi de începerea lucrărilor pentru amenajarea vestiarelor”
Faza spectacol in divizia B 
Construit lângă o secţie de tractoare şi cu un gazon contestat de majoritatea echipelor, noul stadion putea găzdui partidele considerate acasă de proaspăt divizionara C, Viitorul Scorniceşti. Primul joc disputat  pe noul stadion a fost în primăvara anului 1975. Probabil nimeni nu bănuia că peste numai patru ani pe gazonul respectiv vor păşi: Dobrin, Dudu Georgescu, Cămătaru, Piţurcă, Iamndi şamd.  

Bătrânul stadion a suferit îmbunătăţiri în scurta lui viaţă. În 1978, odată cu promovarea în Divizia B a fost ridicată şi tribuna a doua. Un an mai tarziu, in 1979 când echipa a promovat în primul eşalon, au fost costruite şi peluzele. Tribunele erau confectionate din tevi metalice, sprijinite pe stâlpi metalici si cu gradene.  

A intrat în istorie ca fiind locul de desfăşurarea în iunie 1978, a partidei devenită celebră, Viitorul Scorniceşti – Electrodul Slatina 18-0. Este important de retinut că, vechiul stadion Viitorul a găzduit mai multe meciuri de prim eşalon , decât cel nou.

La 22 septembrie 1979 a găzduit adunarea populară prilejuită  de vizita lui Nicolae Ceauşescu la Scornicești. Pe plan sportiv, prima  partidă  cu încărcătura  emoțională, avea să  fie meciul împotriva echipei campioane FC Argeş, care cucerise titlul în faţa lui Dinamo după un dramatic 4-3 în „Ștefan cel mare" în urma cu două  luni.

 Petre Manea pe vechiul stadion

Un eveniment sportiv major ce a produs o emulaţie în jurul microbiştilor, mai ales pentru locuitorii din Scorniceşti. Presa centrală  anunţa  un număr record de spectatori, 10 000, pentru micuţul stadion „Viitorul" din Scorniceşti, majoritatea veniţi de la Piteşti.

Ultima partida gazduită de vechiul stadion a avut loc în ultima etapă a sezonului 1982 - 1983, mai exact la 2 iulie 1983, F C Olt- Chimia Ramnicu Vâlcea. Un an mai târziu, începe demolarea şi apoi construcţia actualului stadion, inaugurat in vara anului 1988. Gazonul şi vestiarele au mai rămas o scurta perioada nedemolate, sufficient cât să mai găzduiască partidele noii echipe , Metalul Scorniceşti. Timp de patru ani, echipa a jucat la Slatina pe stadionul 1 Mai. Pentru amatorii de statistică, va prezentăm echipa F C Olt în ultimul joc disputat pe vechiul stadion.


 Ionașcu, Ciocioană, A, Mincu  - 1981

Etapa 34 / 2 iulie 1983

F C Olt – Chimia Rîmnicu Vîlcea 4-1
( State 9, Iamadi 12, 87, Preda autogol 36 / Ancuţa 40 )


F C Olt : Anghel – Prepeliţă, Bumbescu, Căţoi, Matei – M. Popescu, Chivescu, Eftimie – State ( min 30 Constantinescu ), Iamandi, Piţurcă ( min 61 Balaur )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu