41 de ani de la meciul dintre F C Olt şi Steaua , prilej bun de a sta de vorbă cu Petre Petre, un simbol al echipei din Scorniceşti. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

41 de ani de la meciul dintre F C Olt şi Steaua , prilej bun de a sta de vorbă cu Petre Petre, un simbol al echipei din Scorniceşti.

 


Prima confruntare pe teren propriu dintre cele două ehipe a însemnat şi prima izbândă a echipei din Scorniceşti, care       s-a impus la Slatina cu 1-0. Se întâmpla în urmă cu 41 de ani , mai exact la 12 martie 1980, în etapa,  a V a din retur. F C Olt  tocmai se mutase la Slatina şi vroia să cucerească  publicul slătinean care nu vedea cu ochi buni  ascensiunea echipei din Scorniceşti. 

 

Pe un teren uşor alunecos, aşa cum nota trimisul ziarului Sportul şi cu aproximativ 15 000 de oameni în tribună, F C Olt a câştigat la limită prin golul marcat de  Petre Petre. Cei mai buni jucători de la gazde în opinia redactorului de la Bucureşti, au fost  fundaşul dreapta Marcel Lică  şi autorul golului Petre Petre, ambii notaţi cu 8. Era perioada când se juca un fotbal spectaculos. Este suficient să notăm raportul şuturilor pe poartă, 9-4. Jocurile de astăzi nu îţi oferă aproape nimic, trebuie să urmăreşti un joc, două,  ca  să poţi nota un şut pe spaţiul porţii.
 

Iată ce povesteşte Petre Petre,unul dintre cei mai buni jucători din teren. 


„Imi a mintesc perfect meciul respectiv. Am jucat în faţa unui stadion arhiplin, majoritatea stelişti. Fotbalul din Olt în perioada respectivă  avea  puţini susţinători fideli. Suporterii erau stelişti , dinamovişti, craioveni, iar o parte  dintre slătineni simpatizau cu Dinamo Slatina. Am jucat cu ambiţie, eram motivaţi financiar. Inaintea unor astfel de partide veneau la           vestiar,LicăBărbulescu,Gheorghe Bărbulescu,uneori şi Ion Ceauşescu dar şi Lucian Gamsievici, omul cu banii. Ne promiteau sume mari de bani în meciurile importante cu Steaua, Dinamo, Craiova. Erau situaţii în care ne ieşea totul , alteori nu”.

 
Etapa 22 / 12 martie 1980
F.C Olt – Steaua 1-0
( Petre Petre 40 )
F C Olt : Nedea – Lică, Martinescu, Ciocioană, A. Mincu – Badea, P. Petre, Şoarece – Ciobanu (min 86 C. Mincu), Iamandi (min 64 Prepeliţă), Piţurcă.
Steaua : Iordache  - Anghelini, Fl. Marin, Sameş, Niţu ( min 67 I. Gheorghe ) – Dumitru, Stoica         (min 57 Aelenei), Zahiu – M. Răducanu, Ad. Ionescu, Iordănescu.

Marea preselecţie de la Slatina din vara  anului 1973.

Petre Petre, unul dintre simbolurile echipei din Scorniceşti, a rămas în memoria suporterilor ca fiind jucătorul care a parcurs toate treptele afirmării în tricolu unei singure echipe – F C Olt Scorniceşti. Deşi au trecut  peste patruzeci de ani, povesteşte ca nimeni altul momentele minunate trăite sub culorile unei echipe la  care s-a adaptat greu şi atunci la insistenţele celui mai bun prieten al său, Petre Nicolae, fost jucător la Dinamo Bucureşti.


        Contactul lui Petre Petre cu fotbalul din această zonă a avut loc în vara anului 1973 când la Slatina a avut loc cea mai mare preselecţie de fotbal organizată vreodată în oraşul de la poalele Grădiştei. Se puneau bazele infiinţării unei echipe de fotbal, Dinamo Slatina. Au fost prezenţi zeci de jucători, mare parte din ei trimişi de Dinamo Bucureşti. Cei care nu treceau de filtru primei preselecţii, mai aveau o şansă, Viitorul Scorniceşti. Fraţii Bărbulescu urmăreau infiinţarea unei echipe de fotbal în localitatea natală a lui Nicolae Ceauşescu şi vroiau să    profite de trialul respectiv. Era perioada când se urmărea promovarea şi popularizarea fotbalului în toată ţara. Juniorii de la marile cluburi care nu intrau în vederile echipei mari, erau direcţionaţi către zone unde apăreau echipe  noi de fotbal.

  Eroul nostru a făcut parte din grupul trimis de Dinamo alături de Gungiu, Eftimescu, Marincel, Roşu, şamd. Din păcate pentru el a avut    ghinion.  La primul trial, nu a fost oprit în grupul care urma să formeze echipa Dinamo Slatina, oferindu-i-se posibilitatea să opteze pentru Scorniceşti. Evident a refuzat şi s-a întors la Bucureşti.


„ Am plecat dezamăgit de la Slatina. Am povestit prietenilor şi toţi în frunte cu prietenul meu Petre Nicolae mi-au reproşat faptul că am refuzat Scorniceştiul. In cel mai scurt timp m-am întors la Olt, a mers si tata cu mine. Era timpul scurt, competiţiile începuseră. Ne-am întors cu maşină de ocazie, o dubiţă stil TV –u. Eu m-am urcat în spate şi tata cu Petre în faţă. Priveam cu regret pe gemuleţul din spate cum mă îndepărtez de Bucureşti­, fără să realizez că  mă îndrept spre o zonă unde voi trăi cea mai frumoasă periodă din viaţa mea. La Viitorul am debutat în      septembrie 1973, etapa a III şi am rămas încă 9 ani” , povesteşte cu nostalgie Petre Petre.

Tache Macri şi costumele de blugi

Perioada cea mai intensă în evenimente la echipa din Scorniceşti, cu poveşti care mai de care mai savuroase,  a fost cea petrecută sub bagheta lui Tache Macri, un antrenor  recomandat de Valeriu Sturza, membru fondator al echipei din Scorniceşti.  Antrenorul Tache Macri, era un tip cu totul şi cu totul imprevizibil. Petre Petre, jucător care a evoluat sub comanda sa un sezon şi jumătate, 1977 – 1978 în Divizia C şi 79 - 80 (­retur) în diviza A, povesteşte.

“Aveam meci la Găeşti şi seara am dormit la Piteşti la  hotel.  Inainte de culcare, nea Tache ne avertiza de fiecare dată să lăsăm uşile descuiate să poată să ne verifice în fiecare moment. Cine încuia uşa, avea ceva de ascuns sau avea băutură în cameră şi atunci bătea în uşă şi ţipa de trezea tot palierul.
Dacă uşa putea fi deschisă, doar o încerca, după care pleca. Eu împreună cu Filică Voiculeţ , am lăsat uşile deschise să creadă că suntem  acolo şi am plecat în oraş, n-a ştiut nimeni.  Cineva din personalul hotelului ne-a văzut, a intrat în cameră şi ne-a furat   costumele de blugi. Apăruseră costumele de blugi, eram printre primii care purtam aşa ceva,  le aduseseră băieţii de la ansamblul “Căluşul”  din turneu din Italia.  A doua zi  dimineaţa  a fost tămbălău  mare, conducerea hotelului ne-a pus să  facem reclamaţie, a venit  miliţia. Degeaba, n-au mai găsit nici un costum de blugi.  Sunt multe amintiri de la Scorniceşti. A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea”

 

Petre Petre s-a născut în comuna Adunaţii Copăceni , judeţul Giurgiu la 27 iulie 1954. A debutat în fotbal la piticii Rapidului şi junioratul la Dinamo Bucureşti. A fost coleg de generaţie cu Nae Manea, Râşniţă, iar la Dinamo cu Stoichiţă, Custov, şamd.  După 9 ani, petrecuţi la Scorniceşti, Petre Petre, a vrut să încerce şi altceva. Florin Halagian tocmai încerca să-şi marcheze teritoriul şi primul lucru care trebuia  să-l facă era să se debaraseze de jucătorii cu personalitate. 

 

Petre Petre s-a transferat la Rapid împreună cu Aurel Mincu în vara anului 1982 şi astfel  aventura la Scorniceşti s-a încheiat. După Giuleşti, s-a transferat la Gloria Reşiţa în schimbul lui Goanţă. A mai jucat la F C M Reşiţa şi Victoria. Imediat după revoluţie a plecat în Germania. A fost pe rând şofer de TIR, a lucrat pe toate uilajele posibile. In 1991 si-a adus şi familia şi este foarte mândru de decizia luată atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu