Costică Vlad, aşa cum îi spun prietenii, este un tip modest, nu-i place să vorbească prea mult despre activitatea sa, dar cifrele atinse în carieră te obligă să-l provoci la o discuţie
Are peste 3 decenii de fotbal în spate, mai întâi ca jucător şi apoi ca antrenor. Paradoxal, deşi numele lui se confundă cu fotbalul din Slatina şi zonele limitrofe, cariera de fotbalist a început-o la Piteşti. Este unul din puţinii foşti jucători de prim eşalon care după retragere s-au încumetat la resuscitatrea fotbalului mic . Vezi rezultatele obţinute cu : Spicul Coteana, Brias Brebeni, Alprom Slatina. Costică Vlad s-a născut la 1 ianuarie 1953 în comuna Brebeni – Olt şi a debutat în fotbal în 1969 la Dacia Piteşti având-ul ca antrenor pe Ion Ghibla.
Datorită talentului său a fost promovat la echipa mare, care evolua în divizia C, alături de fotbalişti cunoscuţi.cum ar fi : Gorgoi, Ţurcan, Biţă Ştefănescu, Titi Pană, Noni Cârciumărescu, şamd.
Mai jos vă prezentăm distribuţiile într-o partidă disputată la Slatina la începutul anilor 1970, avându-l pe ca oaspete pe Vlad.
Etapa 14 / 11 martie 1972
Oltul Slatina-Dacia Piteşti 0-0
Oltul Slatina :Spinghel-Bold, Ciocioană, Onofrei, Martinescu-Stanciu, Bidi- Guran (Preduţ), Iancu, Purcăroiu ,Rădulescu.
Dacia Piteşti ; Jernoiu- Gorgoi, Vlad, Ţintercu, Bratu, Ştefănescu, Pană, Şora, Cătuşanu, Staicu, Cârciumărescu.
Buzău 1978. C. Vlad şi Negoescu.
În 1974 , antrenorul Daciei Piteşti Ştefan Vasile preia Gloria Buzău. Mutarea respectivă a fost o oportunitate pentru Vlad, un jucător apreciat , care îşi urmează antrenorul. Autorităţile locale buzoiene în frunte cu primul – secretar Tudor Postelnicu, propun ca obiectiv echipei locale Gloria, promovarea în primul eşalon. Antrenorul piteştean mai avea în palmares o promovare cu F C Argeş motiv pentru care a fost preferat la conducerea echipei buzoiene. Transferul la Gloria avea să-i schimbe viaţa tânărul de 21 de ani, Constantin Vlad
Odată cu legitimarea la Gloria Buzău începe cea mai frumoasă perioadă pentru Vlad, atât pe plan personal cât şi pe plan profesional. În vara anului 1978, cu antrenorul Ghe. Ionescu pe bancă, Gloria Buzău câştigă seria a I a , în dauna echipei F C M Galaţi şi promovează în Divizia A. Este un moment istoric pentru comunitate . Jucătorii devin eroi locali, printre ei şi oltenii Constantin Vlad şi Ion Neculce. Urmează debutul pe prima scenă, la 24 august 1978.
Iată ce îşi aminteşte Vlad din perioada respectivă.
”Postelnicu era înebunit după fotbal. In fiecare zi venea la stadion şi discuta cu fiecare în parte. Avea pretenţia ca toţi directorii de intreprinderi din Buzău să fie prezenţi la stadion, fiecare contribuia cu ceva, unul transport, altul cazare, masă, nu ne lipsea nimic” povesteşte cu nostalgie Costică Vlad.
Intr-o zi, accidentat fiind, mergeam la masă împreună cu Tulpan. La un moment dat opreşte o maşină lângă noi, Postelnicu se dă jos, ne ia de gât amical şi merge alături de noi, ne-a intrebat ce mai facem. Am prins curaj şi i-am spus că vreau să merg la recuperare la Felix pentru că aici refacerea merge mai greu. A doua zi m-a chemat la birou împreună cu directorul O J T şi i-a spus că dacă în cel mai scurt timp nu aduce un bilet de tratament la Băile Felix şi 5000 de lei, îl dă afară. Asta era Postelnicu, ţinea la jucători ca la copiii lui, “continuă Vlad
“Buzoianul” Costică Vlad, pentru a doua oară ospete la Slatina.
Etapa 30 / 26 aprilie 1980
F C Olt – Gloria Buzău 2 -1
( Prepeliţă 23 , Ciobanu 27 / Stoica 58 )
F C Olt : Nedea – Lică, Ciocioană, Martinescu , A. Mincu – Badea ( P. Petre ) , Fl. Dumitrescu, Ciobanu – Prepeliţă, Iamandi ( C. Mincu ) , Piţurcă .
Gloria : Tănase – Vlad , Al. Nicolae, Ivana, Tulpan – Dincă, Stoica, Ghizdeanu - Marin , Toma , Dobre ( Stanciu ).
“Fără îndoială, Buzăul mi-a oferit totul. Pe plan personal mi-am întemeiat o familie, tot la Buzău s-a născut şi fetiţa. Pe plan profesional am promovat pe prima scenă fotbalistică alături de mari jucători. Echipa juca spectaculos, câştigam şi 15 000 pe lună. Este cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea „ continuă Vlad . După doi ani de prim eşalon,
Gloria retrogradează şi astfel se încheie un ciclu. Câţi-va jucători din vechea gardă vor să plece, Vlad avea o propunere de la Suceava. Situaţie asemănătoare şi la Slatina, echipa Energia Slatina retrogradase în Divizia C şi trebuia reconstruită o nouă echipă. Odată cu promovarea lui F C Olt în Divizia A, Dinamo Bucureşti îşi retrage sprijinul şi autorităţile locale sunt nevoite să se descurce singure.
“A fost un moment de răscruce pentru toţi. La Buzău se încheiase misiunea noastră, urma o nouă generaţie. Atunci , am fost convins de Ion Diaconu să vin la Slatina. Aveam o propunere de la Suceava, dar Ion Diaconu a convins-o pe soţia mea că Slatina este mai aprope de Buzău şi este alegerea cea mai bună. Cu mine l-am adus şi pe fundaşul central Petrache, un jucător foarte bun. La Slatina am găsit oameni extraordinari, directorul Boţoran, fiind unul dintre ei. Eram angajaţi, la I P A , mai târziu la Carbonoase, câştigam foarte bine Nu regret nici o secundă revenirea aproape de casă” încheie Vlad.
Pentru fotbalul slătinean, Constantin Vlad joacă aproape un deceniu. Mai întâi pune umărul la revenirea echipei locale Energia în Divizia B, după care urmează cel mai bun rezultat pentru fotbalul slătinean. In ediţia 1982 – 1983, I P A Slatina, echipă antrenată de Ion Cârciumărescu se clasează pe locul trei într-o serie cu Rapid, Dinamo Victoria, Progresul şamd. Şi astăzi după aproape patruzeci de ani este ultimul rezultat notabil pentru fotbalul din această zonă. In ultima parte a carierei, Constantin Vlad a ocupat şi funcţia de antrenor secund şi jucător la echipele slătinene, Sportul Muncitoresc, Metalurgistul. A stat pe bancă alături de nume mari ale fotbalului , Noni Cîrciumărescu, Vasile Stan, Titi Deliu, Ion Oblemenco, Vasile Dobrău, Constantin Cârstea
În vara anului 1988, Vlad preia echipa de judeţ , Spicul Coteana. Obiectiv imediat, promovarea în divizia C. La finalul campionatului, intr-o competiţie cu patru serii, echipa susţinută de fostul jucător al echipelor Oltul şi Dinamo Slatina Marin Bold, câştigă titlul de campioană judeţeanu după ce trece de Constructorul Slatina cu scorul de 4-0 şi astfel reprezintă Oltul la barajul de promovare.
Cu un lot valoros, compus din jucători de ligi superioare, amintim aici pe Ion Ţîţu, Dan Vărzaru, Ilie şi Nicu Iamandei, echipa antrenată de Constantin Vlad se impune categoric cu scorul general de 9-0 în faţa celor de la Minerul Câmpulung. Este o revanşă a fotbalului de la sat, Spicul Coteana este a treia echipă din mediul rural care a promovat în divizia C. Doar Stoicăneşti şi Scorniceşti mai reuşiseră în 1972 şi 1973 să întrerupă seria echipelor de la oraş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu