Societatea cultural – sportivă, Oltul Drăgăneşti s-a înfiinţat la începutul secolului, mai précis în anul 1928. Este greu de aflat cu ce rezultate apărea societatea respectivă în competiţiile sportive pentru că informaţiile din competiţiile raionale sunt aproape inexistente.
După 1950 odată cu apariţia regiunilor, presa a avut o răspândire mai largă. Comuna Drăgăneşti a făcut parte din Regiunea Argeş. Între echipele cu prezenţă constantă în anii 50 cu rezultate medii, aşa cum se prezentau toate echipele din Olt în perioada respectivă, găsim şi Recolta Drăgăneşti. Infiinţată in 1948 , echipa de fotbal a apărut pentru prima dată cu numele de , Recolta. Nici nu se putea altfel. După instalarea la putere a regimului comunist aproape toate echipele din zona rurală, situate în mari zone agricole, se numeau Recolta.
În anii 50, echipele din zona Slatina, evoluează în Campionatul Regional Argeş , alături de echipe din Argeş şi Vâlcea . Flacăra Leordeni, Flamura Roşie Piteşti, Oltul Râmnicu Vâlcea, Progresul Slatina, şamd. În ziarul “Secera şi Ciocanul” care apărea la Piteşti din 16 apriliei 1956 aflăm că “ Locomotiva Piteşti, fruntaşa ediţiei trecute a fost învinsă la Drăgăneşti. Deşi Locomotiva a avut conducerea jocului, la sfârşitul meciului a părăsit terenul învinsă. Recolta Drăgăneşti – Locomtiva Piteşti 4-2 . Au marcat: Dacu ( 2 ), Zene şi Paloş pentru Recolta, Pană ( 2 ) pentru Locomotiva” La final, Recolta Drăgăneşti se va clasa pe locul 10 din 14 echipe.
În anul 1968 comuna Drăgăneşti devine oraş. Cel mai bun rezultat din perioada regională, este locul 5 în ediţia 1961 – 1962, ediţie câştigată de Rapid Piatra Olt, un rezultat pe care mulţi îl consideră cel mai bun din istoria fotbalului din Drăgăneşti. La începutul anilor 1960 echipa de fotbal reapare cu numele de Oltul Drăgăneşti, iar ca jucători amintim aici pe : Moraru, Ivănică, Turbatu, Preda, Neagoe, Bînţă, Ilie Gheorghe, Alexandru Ene, Tudose, şamd.
Următorul rezultat notabil pentru fotbalul din Drăgăneşti îl înregistrăm abia la începutul anilor 1980. Ştiinţa, devine pentru prima dată campioană judeţeană şi reprezintă judeţul la barajul de promovarea. Pentru desemnarea campioanei judeţului Olt la fotbal a fost nevoie de un baraj tur- retur disputat în mai 1983 între Comerţul Potcoava şi Ştiinţa Drăgăneşti . La Potcoava partida s-a încheiat la egalitate 1-1, iar la Drăgăneşti, gazdele au învins cu 1-0 prin golul lui Barabaş.
Echipa din Drăgăneşti sustine meciul de baraj pentru promovare în Divizia C unde va întâlni campioanei judeţului Gorj, Constructorul Târgu Jiu. Drăgăneştenii s-au impus în ambele partide cu aceleaşi scor, 3-1.La Târgu Jiu, Constructorul – Ştiinţa Drăgăneşti 1-3 ( Baldovin’62 / Solomon’20,’26,’82 ) si la Drăgăneşti : Ştiinţa – Constuctorul 3-1, au marcat Cârciumaru’32, Solomon’44,52 / Mogoş ( autogol ).
Pentru echipa din Drăgăneşti promovarea în eşalonul a fost prima performanţă din istoria echipei. Apogeul a fost atins un an mai târziu când echipa s-a clasat pe locul 7 la primul sezon de divizia C. Avea să rămănă cel mai bun rezultat din istorie. Pe banca tehnică au stat nume mari, nu atât ca antrenori dar mai ales ca jucători. În afară de Victor Niculescu de la Craiova, la Drăgăneşti au mai antrenat şi Gabriel Raksi, fostul jucător al stelei de la mijlocul anilor 1960 şi Iuliu Uţu, fostul portar a lui Dinamo din aceiaşi perioadă.
În vara anului 1987, Caracalul promoveaza in B şi se desparte de câţiva jucători. Marinescu, Cheroiu, Mitran, Nicu, Pârvu, Nica şi Mitrică sunt aduşi la Drăgăneşti pentru a pune umărul la promovarea în Divizia C a echipei Sportul Muncitoresc Drăgăneşti. Aceştia se vor alătura localnicilor Stoenică, Anghel, Florin Burcea şi experimentatul Dogaru, jucători descoperiţi de Sandu Ene, un fel de Ion Pârvulescu al Dragăneştilor. După promovare lotul a mai fost completat cu jucători de la de la F C Olt – tineret. Amintim aici pe Cristian Tudoran şi Gabriel Lia.
În vara anului 1988, Sportul Muncitoresc susţine meci de baraj pentru promovarea în divizia C între campioana judeţului Olt şi campioana judeţului Giurgiu.
În tur : S.M. Drăgăneşti – Ş.N. Giurgiu 4-0 . Au marcat : Pârvu’27, Cârciumaru’32, Olteanu’39, Burcea’86 iar în retur : S.N. Giurgiu – S.M. Drăganeşti 2-2
( Manole’80, Dobrota’90 / Pirvu’45, Anghel’66 )
Lotul echipei care a obtinut promovarea în divizia C.
Radu , Balaciu - Marinescu, Carciumaru, Nicu, Lulache, Paduraru, Anghel, Mitran, Cheroiu, Parvu, Nica, Mitrica, Gheorghe, Stoenica, Burcea. Antrenor Victor Niculescu
Echipa din Drăgăneşti şi-a depăşit statutul de debutantă şi are un parcurs aproape perfect în prima parte a campionatului. Cu un lot foarte bun, o combinaţie între jucătorii sosiţi de la Caracal şi localnici s-a format o echipă competitivă care spera să obţină un loc pe podium. După prima parte a campionatului echipa din Drăgăneşti ocupă locul doi.
“Sezonul 1988-1989 a fost cel mai bun pentru noi, mai ales în tur când am terminat pe locul doi la un punct în spatele liderului Constructorul Craiova. A promovat Craiova , dar am fost mai buni ca ei. Formasem o echipă bună, eram angajaţi la unităţile din oraş, unii la Fabrica de zahar, alţii la filatură, la T C H, aveam scoatere permanentă din producţie. Primeam 1500 – 2000 la care se mai adăugau prime, indemnizaţie de efort, şamd” povesteşte fostul jucător, Crisian Tudoran despre perioada petrecută la Drăgăneşti.
Mai jos vă prezentăm formula de bază în partida câştigată cu 1-0, pe teren propriu cu Petrolul Stoina. Unicul gol al partidei a fost marcat de Cristian Tudoran.
Sportul Muncitoresc Drăgăneşti : Petrescu – Burcea, Lia, Tudoran, Marinescu – Adr. Gheorghe, Mitrică, Dogaru, Cheroiu – Anghel, Pârvu.
După 1990 şi la Drăgăneşti, ca de altfel în tot judeţul, fotbalul este abandonat, singurul sprijin vine de la omul de afaceri Ştefan Ene. Fotbalul local stă agăţat în Diviza C, datorită sprijinului financiar oferit de unităţile comerciale aflate în propritatea acestuia.
În ediţia 1993-1994, Campionatul Judeţean a fost alcătuit dintr-o singură serie. La sfârşitul sezonului , titlul de campioană judeţeană a fost câştigat de Sportul Muncitoresc Drăgăneşti care a reuşit să termine înaintea unor echipe precum : Progresul Corabia, Brias Brebeni , Constructorul Slatina şamd. La barajul de promovare campioana Oltului a trecut de campioana judeţulu Dolj, Progresul Segarcea .
La Drăgăneşti, Sportul a câştigat cu 1-0 prin golul marcat de Dogaru, iar la Segarcea partida s-a încheiat la egalitate 1-1 , pentru oaspeţi a marcat Florin Rădulescu. Antrenor Victor Niculescu. În Divizia B ( fostă C ), parcursul echipe a fost foarte slab . Sportul a terminat pe ultimul loc al clasamentului cu doar trei victorii în 38 de partide şi cu un golaveraj mai puţin obişnuit: 29 goluri marcate şi 126 primite. Treisprezece ani mai tîrziu, în ediţia 2006 – 2007 Ştiinţa Drăgăneşti ratează promovarea în liga III a în dauna echipei Juventus Bascov Piteşti ( Argeş ). Partida s-a diputat într-o singură mansă la Drăgăşani şi a fost câştigată cu 3-0 de campioana judetului Argeş .
Stiinţa Drăgăneşti – Juventus Bascov 0-3
( Aldea’11, Vişinescu’43, Zorzoliu – autogol’89 )
Oltul 2000 Drăgăneşti: C. Tiţa – I. Tiţa, Pană, I. Zorzoliu, M. Zorzoliu, Negreanu, Neagu, Obreja, Dogaru, Rădulescu, Rebiga
Antrenor Florin Rădulescu
La sugestia foştilor fotbalişti ai echipei Oltul Drăgăneşti, autorităţile locale au decis ca baza sportivă din localitate să poarte denumirea de Sandu Ene, în semn de recunoştinţă pentru implicarea în fenomenul fotbalistic din zonă. Ajuns la o vârstă venerabilă, componentul echipei Oltul Drăgăneşti, Sandu Ene, s-a dedicat, din 1962, activităţii de descoperire şi formare a tinerelor talente în sportul rege. Ultima apariţie în prim-plan a fotbalului din Drăgăneşti este în vara anului 2013 când joaca finala Cupei României cu Inter Markus Slatina
Inter Slatina – Oltul Drăgăneşti 2-1
( Vasilescu’46, Mitruţă’80 / Istinie’87 )
Inter Slatina: Petre – Marin, Măicaneanu, Oprea, Bica, Nistor – Dincă, Ilie, Roşca – Mitruţă, Vasilescu.
Oltul Drăgăneşti: Cotoi – Ciubuc, Pană, Mitrică, Rânja – Barbu, Istinie, Tişa, Mengheş – Obreja, Velica.Antrenor Florin Rădulescu.
Aceasta este pe scurt prezentarea fotbalului din Drăganeşti. Râmân în memoria suporterilor marile derbiuri locale cu vecinii de la Stoicăneşti, cele cinci titluri de campioană judeţeană precul şi locul 7 în ediţia 1983-1984, rezultat considerat cel mai bun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu