După ce Arena Olteană va prezentat campioanele judeţene la fotbal, în continuare vom încerca să readucem în memoria suporterilor echipele din fotbalul judeţean cu un parcurs remarcabil în competiţia numărul doi a fotbalului românesc- Cupa României. În materialul de faţă vom afla povestea echipei de fotbal, Brias Brebeni.
( Articolul va apărea şi in ediţia tipărită de mâine a ziarului Arena Olteană )
O echipă cu o viaţă scurtă dar trăită intens. Suntem în toamna anului 1993, fotbalul nu se mai bucura de acelaşi succes ca înainte de 1989. Meciurile de calitate care adunau mii de suporteri dispăruse odată cu exodul în străinătate al celor mai buni fotbalişti români. La Olt situaţia era şi mai dezolantă. F C Olt Scorniceşti fusese desfiinţat, iar celelalte zone cu echipe de tradiţie în fotbal Caracal, Corabia, Balş, Stoicăneşti, dispăruseră una după alta. Societatea se schimba, microbistul de rând nu mai era nici el atras de stadion ci era preocupat de excursiile în Turcia. Zilnic autocare pline cu turişti români luau drumul Istambulului, în dorinţa de a schimba ceva în viaţa fiecăruia. Târgurile tradiţionale româneşti căpătaseră aspect oriental.
C A P –urile înfiinţate de Ceauşescu după model sovietic, susţinătoarele echipelor de fotbal din mediul rural, se destrămaseră şi ele. Ici colo, unde existau idei de afaceri, această schimbare a trecut neobservată. Comuna Brebeni este cel mai bun exemplu. În anul 1991 un grup de intreprinzători alcătuit din Gheorghe Ifrim, Cornel Ciucă şi Nicolae Truică au înfiinţat societatea agricolă Brias Brebeni. Aşa a apărut echipa de fotbal cu acelaşi nume. În cel mai scurt timp echipa antrenată de Costică Vlad, fiu al satului, avea să devină în centrul atenţiei datorită parcurs de excepţie din Cupa României. In ediţia 1993-1994, Brias a fost la un pas de a intra pe tabloul principal al competiţiei (şaisprezecimi).
În scurta sa istorie, nu a reuşit să câştige nici un titlul judeţean dar a rămas în memoria suporterilor ca fiiind echipa care a adus pe F C Argeş la Brebeni. Echipa piteşteană avea mulţi simpatizanţi în această zonă aşa că partida respectivă a stârnit un interes deosebit în rândul suporterilor din localităţile limitrofe. La ora jocului, sute de oameni priveau dincolo de gard spectacolul din teren iar cei mai norocoşi ocupaseră un loc deasupra vestiarelor care se aflau în construcţie. Cu trei ani în urmă,vecinii de la Spicul Coteana echipă antrenată tot de Costică Vlad avusese acelaşi parcurs dar parcă impactul nu a fost acelaşi, din două motive.
În primul rând, Spicul era divizionară C la ora respectivă iar adversarul Pandurii Târgu Jiu nu se bucura de aceiaşi simpatie precum F C Argeş. Despre meci nu sunt prea multe de spus. Echipele mici se mobilizează mai mult decât de obicei, entuziasmul local te împinge de la spate şi uneori te ridici la nivelul adversarului chiar dacă adversarul este o echipă mult superioară. Aşa a fost şi meciul Brias Brebeni – F C Argeş. Pentru un spectator neutru a fost o partidă echilibrată. Brias a fost eliminată foarte greu de F C Argeş printr-un autogol norocos venit în repriza secundă. Portarul gazdă a vrut să degajeze un balon din interiorul careului dar a şutat în coiechipierul său Filip şi balonul a ricoşat în plasă.
Spre finalul jocului gazdele au ratat cea mai mare ocazie de gol a partidei şi astfel s-a scris istoria acestei partide. La F C Argeş pe banca tehnică erau, Ion Moldovan şi Telu Stancu iar în teren se aflau , printre alţii, Sorin Moraru, Jean Barbu, Vasile Popa, Cornel Cristescu, şamd. Echipa piteşteană avea să fie surpriza cupei ediţiei 1993 - 1994 . După ce a trecut de U T A, a reuşit să elimine Steaua şi Dinamo în optimi şi sferturi. A fost eliminată în semifinalele competiţiei de Universitatea Craiova. Echipa craioveană va pierde finala în faţa echipei Gloria Bistriţa.
Iată distribuţia trimisă în teren de Constantin Vlad.
Brias Brebeni : Nicola – Gherghe, Popa, Deaconu,Viespescu – Tudorache, Constantinescu, Filip, Iacob – Ţîţu, Jianu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu