Cuplul de fundaşi : Minea - Mihali, creaţia lui Gheorghe Constantin
După plecarea lui Halagian în 1984, au urmat doi ani de căutări asupra formulei de echipă. In tot acest timp doar două nume se vor impune cu adevărat, Adrian Georgescu şi Gică Mihali, ambii debutanţi pe prima scena a fotbalului în vara lui 1984. Doi ani mai târziu în 1986, cu Gheorghe Constantin şi Nicolae Ivan pe bancă, F C Olt Scorniceşti revine în prim-plan. Are un parcurs care aminteşte de perioada în care echipa era antrenată de Florin Halagian. Echipa din Scorniceşti încheie prima parte a sezonului pe locul trei după Steaua şi Dinamo. La final echipa se va clasa pe locul 7, cel mai bun loc de la despărţirea de Halagian, la trei puncte de Victoria Bucureşti ocupanta locului 3, loc de Cupa UEFA. Fosta mare glorie stelistă, Gheorghe Constantin supranumit “ Profesorul” a avut o contribuţie majoră şi în ceea ce priveşte alcătuirea cuplului de fundaşi Minea - Mihali. Cei doi au format un redutabil cuplu de fundaşi centrali aproape trei sezoane.
“Eu am semnat cu FC Olt în 1983. Constantin Deliu, care ocupa funcţia de preşedinte al clubului în perioada respectivă, a venit la mine acasă la Borşa trimis de Florin Halagian special ca să semnez cu FC Olt. La Scorniceşti am ajuns un an mai târziu, fiind junior a trebuit să mai joc un an la Luceafărul” povesteşte Gică Mihali. Impactul cu Oltul a fost pentru internaţionalul de juniori, mai greu decât se anticipa. „Când m-am prezentat la echipă, antrenorul Halagian, cel care mă vroia, plecase la Steaua. În primul an am apărut foarte rar, în centrul apărării jucau Căţoi- Cervenschi nu aveam nici o şansă. Eram folosit, ba fundaş stânga, ba mijlocaş, nu-mi găseam locul, salvarea a venit de la antrenorul Gheorghe Constantin care m-a folosit pe postul care m-a consacrat” continuă Mihali.
În primăvara lui 1987, la trei ani de la legitimare la F C Olt, Gică Mihali era titular în centrul apărări alături de Gică Popescu în preliminariile Campionatului European de tineret .Grupă cu Spania, Austria şi Albania
Etapa 6 / 29 septembrie 1984 (debut F C Olt)
F C Olt - F C Argeş 1- 0
( Adrian Georgescu 30 )
F C Olt : Niţu – M. Zamfir, Andrei, Căţoi, Prepeliţă – Minea, Kallo, Eftimie ( min 67 Mihali , debut în A, debut F C Olt ), M. Popescu, Turcu ( min 82 Răduţ ), Georgescu.
F C Argeş : Cristian – Badea, Fl. Marin, Stancu, Tănase – Moiceanu, Margelatu, Constantin-, Ignat – Jurcă ( min 56 Nica ), D. Zamfir ( min 70 Ploaie )
Meciurile cu Dinamo, aşteptate ca pâinea caldă
Fostul internaţional de tineret Gheorghe Mihali s-a născut la 9 decembrie 1965 şi a început fotbalul în oraşul natal Borşa la Minerul Baia Borşa. In Divizia A a debutat la 29 septembrie 1984 în partida FC Olt – FC Argeş 1-0. A îmbrăcat tricoul lui FC Olt de 140 de ori timp de cinci sezoane şi jumătate. Partidele cele mai aşteptate de suporteri şi de jucători în perioada respectivă erau cele cu Dinamo.
“I-am bătut aproape de fiecare dată, eram plătiţi suplimentar cu mult peste ce primeam de obicei. La ultimul meci cu Dinamo, seara, am fost chemaţi sus la cramă şi am primit câte 14 000 de lei. Am rămas legat sufleteşte de zona respectivă, în perioada petrecută la Scorniceşti m-am căsătorit, soţia mea este dintr-o localiate aflată la 40 de kilometri de Scorniceşti. Din punctul meu de vedere, Emil Bărbulescu era cel care se străduia să ne satisfacă toate dorinţele, am fost febleţea lui, îi plăcea că mă luptam pentru fiecare balon ” povesteşte fostul fundaş.
Gheorghe Mihali este considerat unul dintre cei mai reprezentativi jucători pentru echipa din Scorniceşti şi a rămas în memoria suporterilor datorită evoluţiilor sale dar şi de la conflictul din ultima partidă din decembrie 1989. A fost primul care a încercat să ţină piept furiei steliste.
Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti
Echipa militară avea cel puţin două titluri câştigate datorită lui F C Olt. In sezonul 1989 -1990, F C Olt trecea prin momente mai dificile şi avea nevoie de sprijinul Stelei. “Tot timpul îi ajutam pe Steaua, acum venise rândul să ne ajute și ei pe noi. Vine meciul, 0-0 și apoi a dat Hagi gol. În repriza a doua, pe partea stângă, mi-a zis ceva rău Lăcătuș. M-a scuipat, m-a tras de păr. Când i-am tras un pumn, l-am umplut de sânge. A început să mă caute pe teren, dar Gherasim s-a dus la el: „Lăcă, stai cuminte!”. Când i-a dat un pumn lui Gherasim l-a aruncat în poartă. Atunci, arbitrul s-a speriat. A început lumea să sară în teren. Hagi s-a dus cu picioarele într-un om. A fost o bătaie, măcel. Pe mine m-a scos socrul meu, m-a băgat prin spate la vestiare. Lăcătuș, săracul, stătea în fund în mijlocul holului, plin de sânge și îl filmau ăștia. Când am văzut, am zis: „Mamă, ce o să pățesc acum!”. S-a terminat circul, arbitrul a fluierat mai repede sfârșitul. Iovan a strigat la banca lor: „Vedeți, mă, că din cauza voastră s-a întâmplat asta?!”. Am înțeles că unii au vrut să ne dea un punct, alții nu au fost de acord” povesteşte Gică Mihali ultimele momente petrecute în tricoul galben - verde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu