Profesorul Ion Furnea, 5 sezoane printre olteni ! - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Profesorul Ion Furnea, 5 sezoane printre olteni !

 


Suntem în vara anului 1977. Echipa fanion a Slatinei, Dinamo, termină sezonul 1976-1977 pe locul 8 cu 34  de puncte, cu două mai mult decât primul loc retrogradabil. A fost un parcurs dezamăgitor. Chiar și așa,  în ultima etapă echipa cedează ușor la Giurgiu și salvează echipă locală de la retrogradare . In schimb, sora mai mare Dinamo București câștigă al 9 –lea titlu de campioană a României iar  Dudu Georgescu marchează în ultima etapă 5 goluri  în poarta reșițeanul Windt și câștigă Gheata de Aur cu 47 de goluri. Stagiunea se încheie cu finala Cupei României, Steaua – U. Craiova 1-2. Cam așa arăta tabloul fotbalului românesc în perioada respectivă.


Ca o replică la parcursul slab din  sezonul trecut,  stagiunea 1977-1978,  va rămâne în istorie ca fiind cel mai bun, reușit cu aproximativ același lot. Cel mai important transfer în această perioadă îl constituie legitimarea mijlocașului Ion Furnea (U. Cluj). Sunt promovati de la juniori: Avram și Enache. Mai sunt transferati: Dan Vărzaru, Mircea  Popescu și Tronaru (Tehnometal Bucuresti).  Transferul mijlocașului Ion Furnea de la Universitatea Cluj a fost o surpriză pentru majoritatea suporterilor. Cine nu cunoaște perioada respectivă, este tentat să creadă că transferul la Slatina  a fost un pas înapoi. Dimpotrivă, fotbalul clujean era în declin, atât C F R –ul cât  și Universitatea retrogradaseră în B, așa că Dinamo Slatina era pe același nivel cu cele două echipe clujene.

 


Campion național de juniori

 

Ion Furnea s-a născut la data de, 13 octombrie 1953,  la Cluj Napoca și a făcut junioratul la Universitatea Cluj. La sosirea la Slatina, Furnea, avea o carte de vizită foarte bogată, un titlu de campion național la juniori și două sezoane în divizia A la Universitatea și unul în B la Gloria Bistrița. Pentru un jucător de 23 de ani, este ceva.  In 1972 Universitatea Cluj  cu Ion Furnea ( 18 ani ) în formație,   câștigă titlul de Campioană Națională  învingând în finală  cu 2-1, pe Dinamo București. A fost o finală spectaculoasă care s-a disputat pe cel mai mare stadion al țării, 23 August,  în deschiderea finalei Cupei României,  Rapid-Jiul 2-1

Iată formația  Universitatea Cluj: Lăzăreanu – Totu, Matei, Negruțiu,Hurloi – Popa, Giurgiu - Furnea, Fodor (min 28 Hidișan, min 44 Eremia ),Bucur, Păuna . Un an mai târziu, la 2 septembrie 1973, Furnea debutează pe prima scenă fotbalistică în partida ,pierdută pe teren propriu 0-1,  cu Universitatea Craiova

 

Repartizat la Osica de jos.

 

Traseul  său pare tras la indigou cu cel al colegului său, portarul Viorel Stoica. În paralel cu activitatea sportivă, Ion Furnea urmează cursurile I. E. F. S.  și în vara anului 1977  termină institutul și primește repartiție în comuna Osica de Jos, județul Olt. Echipa reprezentativă a Slatinei nu putea rata oportunitatea de a legitima un jucător cu o carte de vizită impresionantă și îi propune un transfer. Ion Diaconu, secretarul clubului, care cunoștea cam tot ce mișcă în fotbalul de ligă secundă demarează această mutare și îl invită la club să joace un amical contra lui Obidici Belgrad, o echipă iugoslava aflată în turneu în România. Mutarea nu a fost simplă așa că a durat ceva timp. Campionatul începuse, iar cei care răspundeau de echipă nu reușiseră să-i facă transferul la o școală din Slatina, profesorului de sport, Ion Furnea. Primul meci oficial a fost abia în septembrie. Iată ce își amintește Furnea despre perioada respectivă.


”Am fost prima generație de studenți care au făcut armata  înainte de facultate. Jucam la Gloria Bistrița, Jean Pădureanu  mi-a zis ” Dacă prinzi Bistrița la repartiție este bine, restul mă interesează pe mine ” Am terminat institutul, și am fost repartizat la Olt, în comuna Osica de sus, ca profesor de sport la Școala Generală din comună. Colonelul Rațiu și Ion Diaconu mi-au propus să joc la Dinamo și că o să mă ajute să mă transfer la o școală din Slatina. Primul meci în tricoul lui Dinamo a fost un amical , transferul de la Univesitatea încă nu se rezolvase , adversar , o echipă din Iugoslavia. A venit Ion Diaconu la mine și mi-a zis ” Hai , intră să te vadă lumea și rezolvăm” Am dat și gol, m-am descurcat destul de bine dovadă că tratativele pentru transfer au și început. Așa am ajuns ca profesor la Școala numărul 8 și mijlocaș la Dinamo Slatina”


Meciul de debut despre care povestește Furnea este amicalul disputat în vara anului 1977, Dinamo Slatina – Obidici Belgrad 5-2 ( C. Mincu, Pană, Gungiu, Frățilă II, Furnea, / Radinovici (2).  Antrenorii Constantin Ștefan și Nicolae Ivan au folosit următorii jucători.

Dinamo : Stoica (Ciurea)- Cotoșman, Ciocioană (Florea), Gungiu (Dobrin), Răutu, Stanciu (Popescu), Bălan  (Avram), Mincioagă, Pană (Furnea), Mincu (Frățilă II), Asaftei (Enache)

 


Aprilie 1978, Dinamo Slatina – Chimia Râmnicu Vâlcea, 10 000 de spectatori

 

După sezonul 1975-1976,   în memoria celor care au trăit momentele respective, sezonul 1977-1978  a fost cel mai bun.  Dinamo practică un joc spectaculos. Parcurs fără greseală, victorii categorice împotriva celor mai bune echipe din serie.  Rapid București ( 1-0), Progresul Bucuresti,echipă  retrogradată din Divizia A, ( 3-1)  .Tot cu același scor, 3-1,  pierde și Chimia Râmnicu Vâlcea, echipă ce va promova în Divizia A.  A fost derbiul campionatului, partida s-a disputat în prezența a 10 000 de spectatori, conform presei locale.  Iată echipa aliniată de Dinamo Slatina  la 16 aprilie 1978.

Dinamo: Stoica – Cotoșman, Ciocioană, Gungiu, Asaftei– Stanciu ( min 46 Bănulescu ), Mircea Popescu, Furnea – Mincioagă, Frătilă II, Bălan. Au marcat : Furnea min 16, Stanciu min 26, Ciocioană min 60 / Teleșpan 55. Dinamo Slatina încheie sezonul  1977-1978, pe locul al doilea



Pentru amatorii de statistică, Ion Furnea este marcatorul ultimului gol marcat în campionatul în care s-a înregistrat ultimul rezultat notabil al fotbalului slătinean, locul 2 / 1977-1978.

Atacantul Petre Frățilă câștigă titlul de golgheter al echipei, pentru a treia oară consecutiv, cu 17 goluri marcate, podiumul este completat de: Furnea – 13, Mincioagă – 10.

 

1979 – 1981, perioada de tranziție.

 

Pentru fotbalul slătinean urmează o perioadă de tranziție după ce  clubul bucureștean pune capăt colaborării. Dinamo Slatina devine pentru  o perioadă scurtă Oltul, după care echipa se va numi Energia Slatina. Aici se cuvine să notăm contribuția lotului care, rămas aproximativ în aceiași formulă,  a reușit să readucă fotbalul slătinean la suprafață imediat după retrogradarea  în Divizia C. Astăzi  este de neimaginat așa ceva,  ca o echipă să-și păstreze nucleul de jucători după retrogradare.


”Am reușit să rămânem un grup compact și să promovăm imediat după retrogradare . Cât am jucat la Slatina, aveam condiții foarte bune, locuiam  într-un apartament situat  în spate la Poștă, era un garaj mare, garajul partidului parcă îi spunea. De asemenea,  am colaborat cu antrenori foarte buni , Constantin Ștefan, Virgil Blujdea,Constantin Geolgău, Titi  Deliu, Gheorghe Cazacu, Ion Pîrvulescu. De la Slatina am plecat în 1982  când s-a născut fetița, dar am  ținut legătura cu Eugen Stanciu, Dumnezeu să-l odihnească,  pe care am încercat să-l ajut, cunosc câțiva medici foarte buni aici în Cluj. Din păcate  nu s-a mai putut face prea mult. Vorbesc foarte des cu  Mincioagă, Viorel Stoica  și Cotoșman.  După ce am plecat de la Slatina, am mai jucat trei sezoane la C F R Cluj, după care am renunțat la cariera de jucător. Am fost secundul lui Augustin Țegean  la C F R , echipă pe care am promovat-o în 1991, în divizia B ”   încheie Ion Furnea.


Astăzi, Ion Furnea , este un om realizat. Pensionar, locuiește la Cluj, împreună cu fiica și cu ginerele, ambii cadre didactice universitare și are un nepoțel în vârstă de 5 ani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu