Ziua ,, Sf Ilie” va fi marcată la Colonești Olt, ca în fiecare an, cu festivalul călușeresc ce poartă numele “Ilie Martin”, ajuns la cea de-a XIX-a ediție.
Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 2003 la inițiativa primarului localității, Nicolae Stan, care a dorit să aducă un omagiu lui Ilie Martin, unul dintre cei mai renumiți călușari din zona Olteniei, ce a dus faima Călușului Românesc dincolo de hotarele țării. Astăzi, festivalul concurs, face parte din evenimentele importante din agenda culturală a localității Colonești, dar și a județului Olt
Cunoscut și apreciat într-un spectacol de excepție la Londra, Ilie Martin, a fost plimbat cu caleașca regală de însăși de regina Elisabeta a Marii Britanii.
Formația de călușari din Colonesti, la începutul anilor 1950. Ilie Martin, primul din stângaIată ce nota ziarul Oltul, din 5 iunie 1970.
“Vatra căluserească,străveche, Oltul, a impus pe plan naţional si international, numeroase formaţii de prestigiu – Dobrun, Osica, Vîlcele, Bălăneşti, culminând cu cea de la Coloneşti, câştigătoare a marelui premiu de la Londra din 1939”.
Tot în articolul intitulat “Cu Căluşul în jurul lumii” se menţionează
“In 1927 la Londra, căluşarii Pădureţii Argeşului, aveau să stârnească ovaţii în cea mai selecta şi simandicoasă sală de spectacole. Din 1930 în repertoriul lor, şi pe aceiaşi sală, aveau să se alăture melodioasele ritmuri bărbăteşti ale căluşului aduse de flăcăii din Coloneşti”.
In anii ce au urmat, călușul s-a transmis din generaţie în generaţie. Au reprezentat comuna Coloneşti pe marile scene ale ţării tinerii, urmaşii lui Ilie Martin.
Prin organizarea acestui festival anual, autoritățile locale aduc, în acest fel, un omagiu și celor care au îmbrăcat cu cinste costumul de călușar, de-a lungul timpului.
Amintim aici pe : Milian Martin, nepotul lu’ Ilie Martin, Nătrăvel – nea Trică, fraţii Necaşa- Marinache şi nea Nicu Meaşcă, Gheorghe şi Gelu lu’ Iancu, Tomiţă Brutaru, nea Mitică Şleapu, Savu lu’ Miu, Oană a lu’ Gîtuleţ, Ilie Cantoneru, Nelu lu’ Cici, Mărin a lu’ Daragiu, nea Onică, Savu lu’ Dinică, samd
Un loc de cinste în inimile coloneştilor au, fără îndoială şi lăutarii satului care asigurau partea muzicală. Ne amintim cu drag de. Dumitru Florii la Cobză, Constantin Ciuciulică şi Duşcă la vioară, nea Ionel la ţambal, Radu Ţiţirigă la vioară şamd.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu