Cunosti istoria echipei de fotbal, C S Olt 90 ? - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Cunosti istoria echipei de fotbal, C S Olt 90 ?


La 17 ianuarie 1990, în organizarea FRF, a avut loc o sedinta la care au participat si conducătorii echipelor divizionare A. Sedinta a fost deschisă chiar de fostul antrenor al echipei din Scornicesti, Cornel Dinu, ajuns între timp adjunct în Ministerului Sportului. Primii care si-au primit sentinta au fost cei de la Victoria Bucuresti. Totul a durat cinci minute. A urmat verdictul dat echipei din Scornicesti.
In vara  anului 1990, Scornicestiul primeste  un loc in Divizia C . Asa a aparut echipa C.S, Olt  90.  Mai jos va prezentam scurta istorie a noii echipe. 

Ianuarie 1990… Pentru prima dată fotbalul nu mai constituie o prioritate chiar si pentru microbisti. La Bucuresti, are loc prima mineriadă, noua putere instalată în fruntea tării este contestată, sunt chemati minerii pentru a-i apăra. Toata tara urmăreste evenimentele din capitală.
Scornicestiul este conectat si el laceea ce se întâmplă în Bucuresti. La cârciumă, la serviciu, peste tot se discuta la nesfârsit despre Revolutia din Decembrie si despre venirea minerilor la Bucuresti. Încurajati de faptul că au reusit să schimbe încadrarea, din desfiintare în retrogradare în Divizia C, o parte din conducători, alături de câtiva jucători de la tineret, au rămas alături de club. Beneficiind de o bază sportivă modernă si de bani, se vorbea despre o sumă uriasă la vremea respectivă, noua echipă se va numi CS Olt ’90 si va avea ca obiectiv promovarea în Divizia B.

Singurul capabil să mobilizeze un grup de oameni să treacă peste socul desfiintării a fost regretatul Gheorghe Bărbulescu ( foto jos ), cunoscut sub numele de nea’ Gheorghită. Între timp, divizionarele A se pregătesc pentru returul editiei 1989-1990, iar iubitorii fotbalului află din presa centrală că Iordan Eftimie, unul din cei mai reprezentativi jucători ai lui FC Olt, marchează primul gol pentru FC Arges. Asta se întâmpla la 26 ianuarie 1990, în partida amicală dintre CSM Caransebes si echipa piteșteană.

Punct si de la capăt 

Primul om însărcinat cu formarea echipei a fost Ginu Ciolca, fostul antrenor de la tineret, împreună cu Ion Anghel. Din vechea administratie a mai rămas fostul organizator de competitii Mihai Purnichi, numit presedintele clubului în noua organizare. Primii jucători reuniti la noua echipă au fost o parte din jucătorii de la tineret.Amintim aici pe portarul Valentin David si pe jucătorii de câmp:Ciucă, Mihaiu, Tudorache, Vintilă, Terci, Popescu, Căruntu si Tăgârtă, ultimul adus de la Corabia. Lotul va fi completat în vară cu jucători cu experientă, pentru ca echipa să-si atingă obiectivul din primul sezon. 


Situatie oarecum asemănătoare cu cea de la mijlocul anilor 1970, când s-a format Viitorul Scornicesti. Întâmplător sau nu, cei care vin în sprijinul noului proiect sunt tot pitestenii, după ce, în iarnă, la FC Arges au ajuns patru din cei mai buni jucători ai lui FC Olt. Primul si cel mai reprezentativ este Telu Stancu, care ocupa si functia de antrenor secund. Urmează Voicu, Simion, Eduard, Grigoriu, Balaur, Pană, Mihai Marcel. Mai sunt legitimati: portarii Dumitrescu si Voichitoiu si jucătorii de câmp Teculescu si R. Andrei.

Reducerea numărului de echipe, dispar 18 echipe de ligă secundă 
În editia 1992-1993, FRF modifică sistemul competițional, Divizia A devine Divizia Natională, Divizia B devine Divizia A s.a.m.d. Noua Divizie A, fostă B, trece de la trei serii a câte 18 echipe, la două serii a 18 echipe.

A fost perioada în care echipele mici si nesprijinite de autoritățile locale au dispărut una câte una. Județul Olt avea să fie cel mai afectat, rând pe rând, echipe de traditie precum Metalurgistul Slatina, FCM Caracal, Progresul Corabia, Recolta Stoicănesti au dispărut din sistemul competițional timp de zece ani. Încurajată de locul sase, ocupat în editia anterioară, Scornicestiul pregăteste noul sezon printr-un cantonament la Poiana Tapului. 
Antrenorii Telu Stancu, Longin Ciolca si Ion Anghel au la dispozitie următorul lot: Dumitrescu, Voichitoiu – Mihaiu, M. Stan, Rădulescu, Stancu, Voicu, Simion, Ciucă, Pană, Teculescu, Grigoriu, R. Andrei, Popescu, Tudorache–Tăgârtă, Radut, Serban, Iovu, Vladut, Mihai Marcel, Enăchioaia. 
Seria I devine si mai puternică. Din Divizia Natională sosesc: FC Arges, ASA Târgu Mures si Politehnica Iasi.
Apar primele probleme financiare
Apar primele probleme financiare la echipă, banii din cont se reduc, iar cotizatiile primăriei precum si a le agentilor economici,devin insuficiente. La începutul anilor ’90, devalorizarea leului a ras practic toate economiile fiecăruia. Nici cluburile de fotbal nu au scăpat. Actuala editie va rămâne în amintirea suporterilor ca editia în care jucătorii au făcut grevă. După amânări repetate cu plata salariilor, spre sfârsitul lui august 1992, aproape tot lotul, în frunte cu Telu Stancu, refuza deplasarea la Mizil, pentru meciul din campionat si mergea la Bucuresti pentru a se plânge celor de la Federatie de situatia de la echipă . 
Echipa de juniori pierde la scor partida de la Mizil, o înfrângere care va cântări la sfârsitul campionatului. În partea a doua, cel mai important moment îl reprezintă revenirea la echipă a fostului căpitan Iordan Eftimie. De asemenea, antrenor principal este numit Florian Dumitrescu. Portarul Dumitrescu, plus lotul de jucători sositi de la Pitesti, cu exceptia lui Mihai Marcel si Simion, părăsesc lotul. Iată echipa care a învins în retur Steaua Mizil cu 1-0, pe teren propriu, în primăvara lui 1993, prin golul marcat de Mihai Marcel:
CS Olt ’90: Voichitoiu–Mihaiu, Căpătână, Popescu, Ciucă–Teculescu, Eftimie, R Andrei, Miută–Mihai Marcel, Tăgârtă (Terci).
Evolutia echipei este afectată de instabilitatea financiară si rezultatele negative nu întârzie să apară. CS Olt intră în hora retrogradării si în partida cu principala contracandidată, Autobuzul Bucuresti nu reuseste decât un egal pe teren propriu si nu mai poate evita retrogradarea. Competitia 1992-1993 este câstigată de Ceahlăul Piatra Neamt. Echipa moldoveană debutează în Divizia A, retrogradează CS Olt ’90 si Unirea Slobozia. În editia următoare nu a fost altceva decât o prelungire a agoniei, asemenea celorlalte echipe din judet. Părăsită de toată lumea, echipa se clasează pe locul 17 si retrogradează în judet alături de Chimia Găesti, Sporting Rosiori si Metalurgistul Slatina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu