Fotbalul din Corabia în perioada interbelică . - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Fotbalul din Corabia în perioada interbelică .

Debutul perioadei interbelice, este marcat în țară, de o încercare de aservire a sportului de către politică. În anul 1919, Partidul Socialist înființează la București prima organizație polisportivă muncitorească,,Prietenii Naturii’’, urmată curând de filiale deschise în toată România. 








Articol scris de Cornel Manolescu

În realitate era vorba despre o amplă acțiune de popularizare a ideologiei comuniste, mascată de așa – zise manifestări sportive și turistice, mai ales după crearea Partidului Comunist din România, la 8 mai 1921.
1923, Echipa de fotbal,, Prietenii Naturii’’Corabia.
                       Jos, cu mingea în brațe, portarul Petre Prodileanu

            F.S.S.D. reorganizată în 1921 pe,,regiuni’’ sportive, admite în 1923, afilierea,,Prietenilor Naturii la structurile sale.
            Imediat, autoritățile române sesizează caracterul politic al organizației patronate de P.C.R. și desi aceasta își schimbă numele, transformându-se în ,,Asociația pentru educația fizică a muncitorilor din România’’, cu 50 de filiale în toată țara, trec la represiuni.

La 26 martie 1924, Federația Societăților Sportive din România ( F.S.S.R. ), exclude din mișcarea sportive toate societățile și cluburile sportive afiliate la,,Prietenii Naturii’’. Mai târziu, la 21 aprilie F.S.S.R. interzice accesul ,,prietenilor’’ pe toate terenurile societăților din subordine .
            Dar, măsurile nu se termină aici și la 29 iulie sunt emise ordonanțele 1 și 2 ale Corpului II Armată, prin care sunt scoase în afara legii P.C.R., U.T.C.R., Comitetul Femeilor Comuniste precum și organizația sportivă,,Prietenii Naturii’’.
            Sediile acestor organizații au fost închise, arhivele confiscate, conducătorii și unii membrii au fost arestați. Aceste măsuri au fost bine venite, au avut un caracter preponderent politic, dar au produs și un efect secundar benefic:,, sportul a rămas apolitic’’.
            Orașul Corabia, care atunci făcea parte din județul Romanați, avea în 1923 o echipă de fotbal,,Prietenii Naturii’’ ( foto ), în care remarcăm pe fotbalistul ( portar ) și antrenorul de mai târziu-Petre Prodileanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu