F C Olt, 17 mai 1981, stânga: Iovănescu, Nicolae,Iamandi, Martinescu, Matei, Piţurcă, Gârleşteanu, Şoarece, Nedea, Ciocioană.
Suntem la începutul anilor 80, cel mai bun deceniu din istoria fotbalului românesc. Era perioada de glorie a Universităţii Craiova, a Hunedoaraei şi a lui Dinamo Bucureşti. Printre ele, o echipă mică, F C Olt care îşi face loc pe neobservate şi reuşeşte să obţină un loc 4 la finalul ediţiei 1981 -1982.
Partida care o vom readuce în memoria iubitorilor fotbalului a fost parte din competiţia respectivă.Cred că fiecare echipă are în scurta sa istorie momente care rămân mult timp în memoria celor prezenţi. Pentru jucători, victoria în faţa unui adversar de calibru este clar o împlinire profesională iar pentru suporteri, sentimentul de superioritate în faţa unui adversar, teoretic mai puternic, este ceva unic. Partida câştigată la un scor de neprezentare în faţa lui Dinamo este un astfel de moment.
Ne aflăm la începutul lui aprilie 1982. Mai précis ,miercuri 7 aprilie 1982,etapa cu numărul 24 a ediţiei 1981 – 1982, etapă intermediară. O zi superbă de primăvară, viitoarea campioană avea să recunoască supremaţia echipei din Scorniceşti. F C Olt, revenise pe stadionul din Scorniceşti după un an şi jumătate , perioadă în care jucase la Slatina, Halagian solicitase acest lucru. Numirea lui Halagian la Scorniceşti schimbă din temelii clubul.
La cererea expresă a antrenorului piteştean, localnicii s-au străduit să creeze toate condiţiile pentru performanţă şi în scurt timp la stadion au apărut, o sală de masaj, bazin, saună, cele două peluze ş.a.m.d. Un rol însemnat la rezultatele echipei l-a avut şi staff-ul medical . Odată cu Halagian la FC Olt au sosit şi doi dintre cei mai experimentaţi oameni în medicina sportivă, este vorba despre, doctorul Paul Tomescu şi maseorul, asistent Nicolae Gagiu.
Meciul cu Dinamo reprezenta evenimentul primăverii. Un eveniment major ce a produs o emulaţie în jurul microbiştilor, nu numai pentru locuitorii din Scorniceşti ci şi pentru cei din împrejurimi. La finalul jocului coloana de maşini se întindea, de la stadion şi până la intersecţia cu drumul naţional, o distanţă de aproximativ şase kilometri.
La 7 aprilie 1982, în prezenţa a 6000 de spectatori, conform ziarului Sportul, Dinamo este învinsă la Scorniceşti cu 3-0 după un meci fabulos prin golurile marcate de: Rotaru, Iamandi şi State. Cronicarul partidei, nimeni altul decât Ioan Chirilă evidenţiază superioritatea în teren a unor jucători precum: Prepeliţă, Iamandi şi State, consideraţii eroii jocului, în faţa unor jucători mult mai experimentaţi cum ar fi: Moraru, Dinu, Dudu Georgescu, Mulţescu şamd. Să ne amintim echipa a cărei componenţă o parcurgi cu emoţie, precum şi echipa oaspete Dinamo, viitoarea campioană.
FC Olt: Nedea – Onuţan, Al. Nicolae, Ionaşcu, Matei – Căţoi, Şoarece , Rotaru, ( min. 85 A. Mincu ) – Prepeliţă, Iamandi ( min 78 State ), Piţurcă.
Dinamo: Moraru ( min. 64 Eftimescu ) – Stredie, Ion Marin,Dinu, Stănescu – Augustin, Custov, Mulţescu – Ţălnar,Văetuş (min.55 D.Georgescu , Orac.
Mulţi spun că nu Florin Halagian este creeatorull echipei care a obţinut cel mai bun loc din istoria clubului, chiar dacă era antrenorul momentului în perioada respectivă, ci Dumitru Dragomir plecat între timp la FC Braşov.
Revenind la partida cu Dinamo, să vedem ce îşi amintesc doi dintre eroii partidei respective, extrema dreaptă Constantin Prepeliţă şi mijlocaşul stânga Ion Rotaru, autorul primului gol.
„A fost bucurie mare atunci, cred că nici ei se aşteptau la acest scor, puteam să-i batem rău de tot. Mie mi-a ieşit totul, la 2-0 am fost faultat clar în careu de Moraru dar arbitrul a scos faultul în afara careului. La câteva minute am scăpat pe contraatac i-am pus mingea pe cap lui State şi s-a făcut 3-0. Cu câteva etape înainte şi Steaua luase bătaie la Scorniceşti ” povesteşte Prepeliţă
“ Imi aminest perfect, am marcat primul gol. Cred că ne-au luat cam de sus. Inaintea partidei, Halagian i-a dat ordin băiatului care avea cheile de la vestiaresă tragă cu urechea la ce se discută în vestiarul advers. Nu durează mult şi intră Halagian în vestiar “ Auzi bă ce zice Dinu că dacă ne bat şi ţăranii ăştia o luăm prin porumbii din spatele stadionului” , Asta ne-a motivat foarte mult, deşi au fost voci care spuneau că de fapt era o strategie marca Halagian şi că nu ar fi zis cineva aşa ceva. Important este că a funcţionat. Am deschis scorul la o centrare a lui Prepeliţă după partea dreaptă la bara a doua, am venit în viteză am pus latul şi gol. La 2-0 a plecat Gică Iamandi cu Dinu şi cu Ion Marin în spate şi la marginea careului l-a lobat pe Moraru, care a şi fost schimbat” încheie Ion Rotaru povestea acelui meci de neuitat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu