Gheorghe Iamandi s-a născut la 7 aprilie 1957 la Bucureşti. Gică, aşa cum îi spun prietenii a fost legitimat la F C Olt la mijlocul ediţiei 1979 – 1980, echipă în tricoul căreia a debutat în divizia A în decembrie 1979.
Tânărul venit de la Tulcea s-a impus repede în atacul oltean şi a devenit principalul marcator al echipei în toate cele trei campionate jucate la Scorniceşti. În ediţia 1981 – 1982, cu cele 14 goluri înscrise s-a clasat pe locul 4 în clasamentul golgheterilor primei divizii, după: Anghel Iordănescu (Steaua) – 20 ,Sorin Cârţu (Universitatea Craiova) - 19 si Sorin Gângu (Chimia Ramnicu Valcea) - 16.
“Sunt bucureştean, am crescut la Dinamo Bucureşti echipă unde am câştigat două titluri de campion la tineret alături de alţi colegi de generaţie excepţionali, regretatul Dumitru Ghenu,fostul portar de la Dinamo Slatina, este unul dintre ei” povesteşte Gheorghe Iamandi.
Saltul la echipa mare era destul de greoi pentru tânărul atacant. Era imposibil să scoţi din primul unsprezece pe , Dudu Georgescu, Dumitrache, Lucescu sau Radu Nunweiller, aşa că, asemeni multor tineri talentaţi, Iamandi a trebuit să accepte soluţia propusă de clubul mamă, un împrumut la una dintre echipele preferate de Dinamo.
„La optsprezece ani şi jumătate am fost trimis la Bacău dar am refuzat , am preferat Tulcea. La Delta Tulcea am prins două sezoane de excepţie, am fost golgheterul seriei I .In toamna anului 1979 am participat la o acţiune a unei selecţionate alcătuită din jucători care evoluau în eşalonul secund alături de Prepeliţă, Piţurcă, Ţiglariu şamd. Dumitru Dragomir care cunoştea tot ce mişcă în divizia B, a venit la acţiunea respectivă şi ne-a spus că vrea să ne aducă la Scorniceşti. Pentru mine a fost mai greu, nu vroiau să-mi de drumul. A intervenit cineva de la Mnisterul Agriculturii şi s-a rezolvat. La finalul anului 1979 am fost legitimat la F C Olt. După un an, la cererea expresă a lui Halagian, l-am convins şi pe Rotaru fostul meu coleg să vină la Scorniceşti” continuă Iamandi
La F C Olt se formase o echipă de excepţie.cu un atac “letal” : Prepeliţă – Iamandi- Piţurcă. Marile cluburi Steau şi Dinamo încep să dea târcoale echipei din Scorniceşti şi în cel mai scurt timp cei mai buni jucători se vor transfera la cele două cluburi . Alexandru Nicolae a fost primul jucător care a plecat, a urmat, Victor Piţurcă, iar în vara anului 1983 Iamandi pleacă la Dinamo Bucureşti, deşi îl dorea Steaua. Un an mai târziu pleacă şi antrenorul Halagian insoţit de alţi jucători importanţi şi astfel se încheie un capitol important din istoria lui F C Olt.
“Îmi plăcea foarte mult la Scornieşti,formasem o echipă care putea să învingă pe oricine. Steaua şi Dinamo ne-au destrămat. In vara anului 1983 eram în vacanţă, tocmai se terminase campionatul şi urma să plec la recuperare la Eforie Nord. Primesc un telefon de la nea Gheorghiţă, Dumnezeu să-l ierte şi îmi spune să vin la Scorniceşti urgent că trebuie să mergem la Bucureşti, Dinamo vrea să merg la ei. I-am spus că mă simt bine la Scorniceşti şi nu vreau să plec. Ştia că sunt ataşat de F C Olt dar a spus că nu are ce face, generalul Diaconescu sună aproape zilnic şi nu avem ce face , aşa am ajuns la Dinamo” încheie Gică Iamandi
Aici trebuie să notăm că la Dinamo a jucat puţin, doar un sezon în care a apărut în 20 de partide şi a marcat de 5 ori. Problemele medicale i-au mai taiat din elan. S-a accidentat de trei ori la acelaşi picior într-un timp foarte scurt şi asta i-a afectat prestaţia pe teren. Accidenterile respective îi pun probleme şi acum după aproape 40 de ani. A prins cea mai bună perioada a clubului care l-a lansat în fotbal, semifinala Cupei Campionilor, ediţia 1983 – 1984, performanţă ce a cuprins şi marile meciuri cu S V Hamburg,Dinamo Minsk şi Liverpool ,precum şi câştigarea eventului, titlul de campioană şi Cupa României. Este important de precizat că, Alexandru Nicolae şi Gheorghe Iamandi sunt primii jucători plecaţi de la F C Olt care au jucat o semifinală de Cupa Campionilor. În aprilie se împlinesc 37 de ani de la dubla cu Liverpool.
Cifrele realizate la Scorniceşti de Gică Iamandi îl dau ca fiind unul dintre cei mai buni atacanţi din istoria lui F C Olt, alături de Victor Piţurcă, Viorel Turcu şi Gică Pena. Pentru echipa din Scorniceşti a jucat 106 partide şi a marcat 35 de goluri în trei sezoane şi jumătate. Ultima partidă jucată în tricoul galben –verde, în care a şi marcat, a fost F C OLT - Chimia Râmnicu Vâlcea, la 2 iulie 1983, din cadrul etapei 34.
Partida respectivă a fost şi ultima disputată pe vechiul stadion “Viitorul”. Gheorghe Iamandi a mai jucat la C S Târgovişte, S C Bacău şi Petrolul.
Etapa 19 / 5 decembrie 1979/ debut ,
FC Scorniceşti – Poli Iaşi 2-0
( Piţurcă 17, Şoarece 55 )
FC Scorniceşti : Anghel ( min 46 Istrate ) – Lică, Martinescu, Ciocioană, A. Mincu – P. Petre, P. Manea, Fl. Dumitrescu – Voiculeţ, Şoarece, Piţurcă ( min 60 Iamandi debut în A, debut F C Olt ).
Etapa 34 / 2 iulie 1983/ ultimul joc
F C Olt – Chimia Râmnicu Vâlcea 4-1
( State 9, Iamandi 12, 87, Preda autogol 36 / Ancuţa 40 )
F C Olt : Anghel – Prepeliţă, Bumbescu, Căţoi, Matei – M. Popescu, Chivescu, Eftimie – State Constantinescu ), Iamandi, Piţurcă ( Balaur )
Astăzi, Gheorghe Iamandi locuieşte la Tulcea, nu mai are nici o legătură cu fotbalul. Este bunic, are o familie frumoasă. şi un venit care îi asigură o viaţă liniştită. Altă dată, fotbalul tulcean era respectat în toate competiţiile la care participa. De la Tulcea au plecat : Iamandi, Stănescu, Lala, Rotaru. Era un fel de Dinamo Slatina în anii săi de glorie. Intre timp, Tulcea nu mai este o zonă interesată de sportul cu balonul rotund.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu