49 de ani de la promovarea echipei Recolta Stoicaneşti în Divizia C. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

49 de ani de la promovarea echipei Recolta Stoicaneşti în Divizia C.

 

Troianu, iulie 1972, bucuria promovării

 Echipa de fotbal Recolta Stoicăneşti este o echipă de tradiţie din judeţul Olt. Recolta , este un  nume cât se poate de sugestiv mai ales pentru zona rurală şi a  apărut ca etichetă sportivă  începând cu anii 1950 când la nivel naţional se constituie asociaţia sportivă ‘’Recolta’’. 

 

Suntem  la începutul anilor 1970. Stoicăneşti este o comună cu potenţial în judeţul Olt.  C.A. P. -ul condus de Dumitru Tudose, este fruntaş în producţiile raportate la fiecare sfârşit de an  iar pe plan cultural - sportiv , mândria  localnicilor este  ansamblul  folcloric  Oltul,  recunoscut în ţară şi străinătate şi  echipa de  fotbal  Recolta. Chiar dacă nu reprezintă  subiectul articolului de faţă, trebuie notat faptul că ansamblul folcloric efectua turnee în străinatate  în ţări care nu făceau parte din lagărul comunist, doar  Scorniceşţi se mai putea lăuda cu astfel de deplasări în  perioada respectivă . Influenţa lui Dumitru Tudose, membru în Marea Adunare Naţională şi susţinătorul fervent al ansamblului,  a  înlesnit aceste deplasări. Din presa locală , “Oltu” din 16 septembrie 1973, aflăm că ansamblul Oltul condus de Ştefan  Fieraru,  va  participa la  a  XV  ediţie a festivalului  de la Vetzlar din landul Hesa - R F Germania .


Prima performanţă, în toamna anului 1968

 


Echipa locală de fotbal , începe să devină şi ea o atracţie , atât pentru locuitorii din Stoicăneşti cât şi pentru iubitorii fotbalului din localiţăţile  limitrofe. Apar oportunităţi de a pleca in străinătate şi       pentru echipa  de fotbal. Destinaţia – Bulgaria. Din aceiaşi sursă aflăm că, la invitaţia vecinilor bulgari din localitatea Milcoviţa, Recolta susţine un turneu de trei jocuri. Se  formase  o generaţie talentată, care trebuia  să confirme. Primul       succes al echipei , îl înregistrăm în octombrie 1968 când Recolta a fost la un pas de şaisprezecimile Cupei României . 


 După ce a trecut de Progresul Corabia cu scorul de 3-2 în prelungiri  ( Florescu în minutele 52 şi 105, Matei în minutul 102 ), echipa din Stoicăneşti a fost eliminată de Electroputere Craiova cu 2-1.  Echipa craioveană, evolua  în  divizia B. Golul echipei din Stoicăneşti a fost  marcat de Florescu.  După aproape un deceniu de campionat regional, în 1968-1969 odată cu împărţirea teritorială a ţării după modelul sovietic,   are loc prima ediţie a  Campionatului Judeţean Olt. Primele două campionate au fost câştigate de F.C. Caracal cu a sa generaţie de aur din care amintim doar pe  Mincioagă şi  Marcu şefi de promoţie. La  începutul anilor 1970 a urmat   rivalitate  permanentă  între Recolta Stoicăneşti şi Metalul Slatina.


Campioană judeţeană în 1971-1972

 



In ediţia 1971-1972 titlul de campioană judeţeană a revenit echipei Recolta Stoicăneşti după o dispută cu Metalul Slatina şi F.O.B. Balş.  Iniţial , pe primul loc s-a clasat Metalul Slatina, dar în urma contestaţiilor, titlul a revenit echipei Recolta Stoicăneşti.  A fost o rivalitate permanentă  între cele două echipe. Din declaraţiile celor implicaţi  reiese că echipa din Slatina ar fi terminat la          egalitate un meci susţinut la Osica , iar pe foaie a fost trecut 2-1 pentru Metalul. Cei din Stoicăneşti ar fi aflat despre această modificare şi au contestat la  forul judeţean. Scandalul a ajuns la urechile primului secretar, Constantin Sandu. Acesta a dat ordin ca  pentru                    desemnarea campioanei  judeţene  să se organizeze o partidă de baraj la Stoicăneşti, între cele două echipe , iar învingătoarea să reprezinte judeţul Olt la promovare. A  fost o mobilizare fără precedent pentru meciul respectiv . Autorităţile  locale au făcut din partida respectivă un  evenimen la care au participat sute de oameni.  Au câştigat gazdele cu 4- 1 şi astfel au reprezentat judetul Olt la barajul de promovare în  Divizia C,  împotriva campioanei judeţului  Teleorman, Tractorul Troianu.


Prima comuna în    divizia C

 
A fost prima ediţie în care golul în deplasare a contat dublu. In perioada respectivă , ambele manşe erau conduse de aceiaşi brigadă de       arbitrii. Antrenor era Teodor Piţigoi, profesor de sport, director  la şcoala din Stoicăneşti care avea să aibă un destin tragic, câţiva ani mai   târziu, decedând  în urma unui infarct suferit chiar pe terenul de fotbal din curtea şcolii. După o dublă manşe,1-2 în  deplasare  şi 2-0 acasă echipa din Stoicăneşti reuşeşte promovarea în eşalonul trei al fotbalului românesc. A fost o surpriza pentru majoritate celor implicaţi în fenomen la vremea respectivă. De altfel, chiar circula vorba că Recolta Stoicăneşti şi Unirea Tomnatic ( Timiş ) ar fi primele  echipe de comună din divizia C.
Iată ce declară mijlocaşul Sandu  Mihalache, unul dintre cei mai tehnici jucători ai echipei Recolta despre barajul respectiv.


La Stoicăneşti am câştigat cu 2-0. In primul meci, la pauză  era 2-0 pentru ei.  Eu am ratat foarte mult.  In repriza secundă am reuşit să marcăm un gol prin atacantul Iliuţă Andrei.  A fost un şut puternic care a lovit bara şi a intrat în poartă. Avea să fie golul calificării. Era prima ediţie în care golul în deplasare  se    contabiliza dublu. Erau foarte răi, aveau un teren la marginea satului cu iarba mare, eu care eram învăţat cu driblingurile       m-am descurcat foarte greu”. 


Un merit deosebit  la succesul respectiv  l-au avut şi autorităţiele locale :Dumitru Tudose, preşedintele C.A. P. , Dumitru Prună, primarul  comunei, Constantin Prioteasa ( tatăl actualului primar ) şi Gavrilă Zorzoliu, funcţionari în cadrul primăriei şi susţinători ai echipei de fotbal.  Artizanii acestei promovări au fost : Ciobanu  –  Matei, Grosu, Rotaru, Cârstea ,  Florescu, Mihalache, Răduţ, Voinea, Piţigoi, Andrei, Cioabă.  Un aspect inedit al acestui succes îl reprezintă faptul ca toţi componenţii echipei erau localnici.


Locul patru  în ediţia 1973-1974.

 
Timp de douăzeci de  ani , echipa din Stoicăneşti a fost o prezenţă constantă în eşalonul trei al       fotbalului românesc. Cea mai bună  performanţă  a fost locul patru ocupat în ediţia 1973-1974. A fost un sezon de excepţie.  In amintirea acelor vremuri vă prezentăm lotul de  jucatori care au reuşit cel mai bun rezultat din istoria clubului:      Martinescu, Marinică  – Dogaru, Rotaru Niculescu, Ştirbu, Minulescu, Puiu, Chiriţă, Florescu, Rotaru, Mihalache, Radoi, Andrei, Grosu, Voinea , Cioaba,Toloş .

In anii 1980 , pe la Stoicăneşti au trecut nume importante , Caracalul fiind principala sursă. Amintim  aici ca jucători pe : Nicu Florescu ( actualul antrenor ), Marian Stuparu ( fost la FC Argeş , Progresul Bucuresti, Energia Slatina ) , Nicu Creţu, Ion Năuiu, Mircea Roşca, Gore  Bărbulescu, Mugurel Guşatu ( viitorul golgheter al lui Poli Timisoara) toţi  FC Caracal. Ca antrenori pe Victor Niculescu , fostul fundaş dreapta al Universităţii Craiova, Costel Duţă cel care a promovat Oltul Slatina în B , Pepi Ardeleanu,  Gheorghe Fărămuş,  samd.


După 39 de ani, încâ două titluri de   campioană

 


Aventura echipei Recolta  în divizia C a durat  20 de ediţii consecutive. Disparută caţi-va ani buni,  Recolta Stoicăneşti a renăscut precum pasarea Phoenix, odată cu venirea la conducerea  comunei a tânarului Marius Prioteasa, ales în
funcţia de primar la alegerile din 2008.  Beneficiind de un sprijin total din partea primăriei , Recolta reuşeşte să câştige faza judeţeană a Cupei Romaniei două ediţii la rând, precum şi     titlul de campioană judeţeană în ediţia 2010 – 2011 si să reprezinte  judeţul Olt în barajul de  promovarea în Liga a III a.  Chiar dacă a  pierdut cu 1-0 partida contra echipei Damila  Măciuca, se cuvine să amintim lotul de jucători care au susţinut barajul pe fostul stadionul  Electroputere.

Recolta Toloş –  Vezeanu, I. Zorzoliu, M. Zorzoliu, Baciu, Ciobanu, Zamfir, Dincă, Obreja,    Ristea, Andrei., M. Popa, Păun, Coman, Streche. Antrenor Marian Florescu .

Doi ani mai târziu, Recolta Stoicăneşti este  din nou  campioană  judeţeană după o dispută  cu A S  Milcov.  Ediţia 2015 – 2016  a Ligii  a  IV a,  a fost alcătuită  din 12 echipe cuprinse într-o singură serie. Reprezentanta Oltului la baraj, Recolta Stoicăneşti  a jucat  pentru promovare o dublă  manşe  cu F C Argeş 1953 campioana judeţului  Argeș, actuala  echipă de liga I.

 In primul joc  disputat la Stoicăneşti partida s-a încheiat la egalitate 1-1, cele două goluri au fost marcate de Cîrstea  în  min. 10 pentru gazde şi fostul internațional  Iulian Tameş ,un minut mai târziu, pentru oaspeţi. In partida retur F C Argeș s-a impus cu scorul de 4-1
 

Recolta  Stoicăneşti :  Toloş –  Ionuț  Preoteasa,  Vezeanu,  Cazacu,  Preda – Cârstea, Rădulescu,  Matei, Căpraru   – Paulian Preoteasa,  Brăgaru. 
Au mai intrat:  Voinea,  Ciobanu,  Lungu.
Antrenor Marius Zorzoliu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu