Povestea jucătorului de legendă al fotbalului slătinean, Nicolae Asaftei. Aproape două decenii la o singură echipă ! - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Povestea jucătorului de legendă al fotbalului slătinean, Nicolae Asaftei. Aproape două decenii la o singură echipă !

Nicolae Asaftei ( dreapta ) , alături de cel mai bun prieten al său, Nucu Păun

În fotbalul de azi, este de neimaginat asa ceva. Nimeni nu ştie cât va juca un fotbalist la o echipă, în condiţiile în care piaţa transferurilor este una din ce în ce mai nebună. În trecut, lucrurile erau mai aşezate, la o analiză mai atentă pot fi găsiţi şi câţiva "romantici" care  au slujit  cu credinţă culorile unei singure echipe.

 Nicolae Asaftei este unul dintre ei. Nu exista microbist slătinean trecut de 50 de ani care să nu tresară când aude  de numele lui Nicu Asaftei.  Rusu, aşa cum ii spun prietenii  ( porecla dată de portarul Ocea ),  este asociat cu banda stângă a echipei de fotbal slătinene, indiferent cum s-a numit  ea, mai întâi ca extrema, apoi ca fundaş stânga.  Cifrele spun totul despre acest jucător. In 18 ani de activitate ( un singur sezon la Scornicesti ) a strâns peste 400 de meciuri în tricoul unei singure echipe.

Nicolae Asaftei s-a născut la 12 octombrie 1955 în comuna Coarnele Caprei, judeţul Iaşi. A inceput fotbalul cu Şoni Caricaş la Metalul Mija. Intâlnirea   cu fotbalul slătinean s-a petrecut la începutul anului 1974.

Iată ce declara în anul 2011 regretatul Constantin Ştefan - Marlău, antrenorul care l-a adus la Slatina ,.

“Pe Asaftei de la Metalul Mija l-am descoperit la recomandarea antrenorului federal Constantin Ardeleanu. Am mers special la un turneu de juniori la Sfântu  Gheorghe, pentru Asaftei  și pentru Ion Dumitru de la Slobozia doi copii foarte talentaţi. Pe Asaftei l-am luat cu mare greutate de la Mija. Tatăl său era subofițer in cadrul M .A. I. Am reuşit să-l transferăm cu  serviciul la Slatina, după care l-am legitimat şi pe copil. Era un pas mare pentru el in cariera. Au primit apartament în blocul turn de la intrare in Slatina”

Metalul Mija, echipa fabricii de armament,  va promova  in B in vara anului 1974. Asaftei,  nu este singurul jucator care a imbracat tricoul echipelor din Slatina şi  Mija . Ocea, Puiu Martinescu, Aspriţoiu,  sunt doar câţi-va jucători care au evoluat la ambele  echipe.

International  U E F A 18,  la data legitimării la Slatina, Asaftei a debutat la Dinamo Slatina in februarie 1974 când echipa slatineana a întâlnit in pregatirea de iarna, Dinamo Vârşet, o echipă din fosta Iugoslavie. Asaftei a impresionat încă de la debut când a şi marcat.

In campionat,  Asaftei a debutat in tricoul lui Dinamo în prima etapă a returului 1973 – 1974, mai précis , la data de 10 martie 1974 in partida,  Electroputere Craiova - Dinamo Slatina.  În intreaga sa cariera a  jucat în atac alături de mari jucători cum ar fi : Toma Zamfir, Victor Piţurcă, Gheorghe Gojgaru, PetreFrăţilă II, iar în apărare,  Stanciu, Lică, Gungiu, Ciocioană.



“Am jucat titular, extremă stângă din prima etapă. Timp de un an nu am lipsit din formaţia de bază. A urmat o accidentare care m-a ţinut pe bară, aproape şase luni, după care am fost imprumutat la Viitorul Scornicesti. Am primit ordin de incorporare in 1975 si m-a luat nea  Lică Bărbulescu la Scorniceşti. Pe legitimaţia mea scrie  > imprumutat pe timpul stagiului militar <. A fost singura perioadă când am lipsit de la Slatina” îşi aminteşte cu nostalgie, Asaftei despe perioada de inceput printre olteni.

Slatina, l-a primit cu braţele deschise  pe  Asaftei. Merită pe deplin acest lucru. Aici şi-a întemeiat o familie frumoasă. Are doi copii, băiat şi fată de care este foarte mândru. Modest din fire, refuză să apară în prim-plan şi să vorbească despre el, dar poate povesti la nesfârşit amintiri petrcute alături de colegii lui de echipă.

Peste  Nicu  Asaftei timpul pare că nu a trecut. Are aceeaşi  alură pe care o avea și când era, idolul spectatorilor de pe „1 Mai” şi mai apoi pe  “Metalurgistul”  
Astăzi, Nicolae Asaftei este pensionar .nu mai are legatură directă cu fotbalul din 1992 de când s-a retras din activitate. Face parte din categoria selectă a celor care au imbrăcat tricoul fotbalului slătinean peste 15 ani alături de Eugen Stanciu şi  Nucu Păun.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu