Nucu Păun, nume sinonim cu fotbalul slătinean ! - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Nucu Păun, nume sinonim cu fotbalul slătinean !


Numele  lui Nicolae ( Nucu )  Păun se confundă cu fotbalul slătinean. Este cel mai longeviv jucător alături de Nicu Asaftei şi Eugen Stanciu, peste 15 ani în tricoul echipei de fotbal din Slatina, indiferent cum s-a numit ea.

La începutul anilor 1970 prin aducerea Gloriei Bârlad la Slatina, fotbalul slătinean începuse să iasă la suprafaţă. Jucători precum : Purcăroiu, Alex Preduţ, Bidi, Puiu Martinescu deveneau  modele  pentru tinerii fotbalişti din Slatina. Aşa a apărut generaţia lui Nucu Păun, având-ui  drept modele pe cei enumeraţi mai sus.

Considerat un talent precoce, Nucu Păun a fost primul junior slătinean promovat la echipa mare a oraşului, Dinamo Slatina. Cel care a crezut în calităţile sale a fot antrenorul Constantin Ştefan – Marlău. Nu i-a fost uşor, la echipa mare trebuia să concureze cu Nicu Asaftei, Dumitru şi  Frăţilă III, juniori la fel de talentați. In perioada respectivă regulamentul te obliga să ai pe foaie, cel putin  doi fotbalişti de 18 ani, unul în teren şi unul pe bancă în caz că trebuia inlocuit. A debutat la echipa mare în prima etapă în returul sezonului 1974-1975, mai precis  in martie 1975.

Etapa 18 ( debut Nucu Paun )

Dinamo Slatina – C S U Brasov 1-1
( Pană  62 / Paraschivescu 40 )

Dinamo : Eftimescu – Ştefan, Ciocioană, Ghiţă, Neculce - Ivan , Pană – H. Popescu, Petrescu, Ghe. Petre, N.Păun ( Dumitru, Asaftei )

Dinamo Slatina 1976 . Sus, stanga : Tichigiu, N. Ivan, Gungiu, Martinescu, Nucu Paun. Jos : Ciocioană, Oprea, Rautu, Frăţilă II, Manea.

Profesorul Ion Pârvulescu cu ochiul său de specialist spunea , că nu a văzut jucător de bandă care să centreze din alergare precum Nucu Păun. Datorită evoluţiilor sale, în vara lui 1977 a fost la un pas de un transfer la Universitatea Craiova. Echipa craioveană căuta înlocuitor pentru Niculescu, slătineanul Nucu Păun era în capul listei. Datorită unor proceduri birocratice, Păun a ratat transferul şi astfel la echipa craioveana a fost legitimat Nicolae Ungureanu, de la colega de serie a lui Dinamo Slatina, Electroputere Craiova.


Nucu Păun s-a născut la 1 august 1957. A  debutat  in fotbal cu Puiu Gherlan la Oltul Slatina în 1970. A participat la un turneu la Constanţa cu o echipă a oraşulul Slatina şi aşa  afost remarcat.

Anii  1980  reprezintă  apogeul carierei sale. După un scurt imprumut în sezonul 1977 – 1978 la Viitorul Scorniceşti , Păun revine la Slatina .Mai intâi contribuie la revenirea fotbalului slătinean în eşalonul doi al fotbalului, urmează locul trei la finalul sezonului 1982- 1983, un rezultat considerat şi astăzi după aproape 40 de ani  ultimul rezultat foarte bun. Deşi mijlocaş, a fost principalul marcator al echipei în sezonul respectiv alături Iulian Petre, jucător trimis de F C Olt la I P A Slatina.


A  schimbat  multe generaţii. A jucat mai intâi alături de Gungiu, Stanciu, Eftimescu, Ţarălungă, Niculescu, Ivan  şamd. A urmat generaţia lui Ciurea,Furnea, Marian Popescu, fraţii Leţa, Vlăduţ, apoi generaţia mult mai tinerilor Gică Craioveanu, Valentin  Răduţ  Ion Din, Titi Stuparu,. S-a remarcat de fiecare dată indiferent de lotul din care a făcut parte. A fost printre   principalii   marcatori ai echipei la mijlocul anilor 1980 alături de Valentin Răduţ, în ediţia 1985 – 1986  fiind chiar golgheterul echipei.

In 1992 fotbalul slătinean retrogradează în eşalonul trei şi astfel se desparte de o parte din jucători. Nucu Păun, Nicu Asaftei, Marian Popescu fiind cele mai reprezentative nume.

După retragerea din activitate, Păun a cochetat şi cu meseria  de  antrenor. A  fost  mai întâi secundul lui Ion Cârciumărescu in sezonul de debut pe bancă.  Doi ani mai târziu, in 1994,  Păun ocupă funcţia de antrenor  principal al echipei Metalurgistul Slatina. A mai stat pe bancă la Oltul Slatina fiind secundul lui Iordan Eftimie în anul promovării in 2004, iar in 2005 antrenor principal al aceleiaşi echipe, pentru o scurta perioada.

In  prezent, locuieşte în Italia, la Ferara alături de copii şi de nepoţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu