Gheorghe Şoarece, copilul teribil al fotbalului din Olt. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Gheorghe Şoarece, copilul teribil al fotbalului din Olt.


Gheorghe Şoarece s-a născut la 5 decembrie 1955.La 16 ani pleca din satul natal şi debuta  in divizia C la I O B Balş .

A fost  lansat în fotbalul mare de Constantin  Ştefan – Marlău  în 1973 când l-a descoperit la Balş şi la adus la Dinamo Slatina. A fost suficient un meci amical pentru ca ochiul de specialist al lui Constantin Ştefan să-l remarce

In ianuarie 1975 este transferat la Viitorul Scorniceşti unde rămâne timp de aproape 8 ani.  In ediţia 1978 – 1979 câştigă titlui de golgheter al seriei a II a cu 22 de goluri. In Divizia A debutează cu gol  în august 1979  în partida Viitorul – Olimpia Satu Mare 6-0.
,
Era atât de talentat încât nu avea nevoie de perioada de acomodare pe care o tot invocă jucătorii de azi. Marile echipe, F C Argeş, Dinamo, Steaua, au plecat învinse de la Scorniceşti  ori Slatina, de jocul magistral a lui Gicu Şoarece.

Gheorghe Becheru ( presedintele clubului ), Ion Ceauşescu ( fiul lui Ion Ceausescu ), Gheorghe Bărbulescu şi Gheorghe Şoarece

La Dinamo Slatina debutează în toamna lui 73. Deşi nu împlinise 18 ani,  în primul meci pe teren propriu contra celor de Gaz Metan Mediaşi, Şoarece evoluează dezinvolt şi  marchează unicul gol al partidei. 

Publicul slătinean este surprins de evoluția blondului cu numărul 8 şi în tribună toată lume se întreba : Cine e domnule  “8” ?.

După meciul respectiv, presa locală a acordat un spaţiu special lui Gheorghe Şoarece, lucru mai rar în perioada respectivă . Apare primul articol intitulat chiar aşa “ Cine-i  numărul 8 “

După un sezon şi jumătate, Şoarece se transfer la Scorniceşti. Antrenorul care îl adusese,  tocmai  plecase de la Slatina. Iată ce poveste Ştefan – Marlău în februarie 2012 despre transferul lui Şoarece la Slatina.

Pe Gică l-am văzut  într-un joc amical. Am jucat cu I O B , atunci l-am văzut si i-am propus să vină la Slatina.  Si aici au fost probleme.. Echipa din Balș era echipa unei întreprinderi mari din județ. Directorul unității respective era Nae  Ionescu , i se spunea Mannix, un tip respectat în zonă,nici nu a vrut sa audă . Am mers cu Ion Diaconu la Şoarece  acasă să stăm de vorba cu  părinţi, fiind minor am avut nevoie de o convenţie din partea lor. Până la urma totul s-a rezolvat . A primit garsoniera  singur, nu trebuia să-i aprob , mai târziu mi-am reproşat acest lucru. Fiind tânăr acolo se făceau chefuri mari. După ce am plecat  eu de la Slatina l-au  cerut la Scornicesti “. .

La Scorniceşti era febleţea lui Ghorghe Bărbulescu, i se permitea orice, unii colegi chiar îl invidiau. In divizia B, a câștigat titlul de golgheter al seriei a II a, cu 22 de goluri. Datorită numelui său ,a fost tinta ironiilor pe aproape toate stadioanele, nu se supăra,asta îl ambiţiona îşi vedea de joc şi de multe ori golul lui era golul câștigător, vezi meciul de la Ploiesti.


 Petre Manea, Lucian Martinescu, Gheorghe Şoarece

“Era un tip extrem de sociabil, modest, se făcea plăcut de toată lumea” îl descrie  antrenorul  Ion Cîrciumărescu  “ In 1979, după promovare, conducerea a promis câte un cojoc de blană pentru fiecare membru. Pănă la finalizarea comenzii, în lot mai apăruseră câţi-va jucători, Avădanei de la Suceava era unul dintre ei. Când Mitică Dragomir a împărţit cojoacele, Gicu a făcut un gest care a surprins pe toată lumea, a renunţat la cojoc în favoarea lui Avădanei. Asta era Gică Şoareceîşi aminteşte Ion Cîrciumărescu.

Desi era un  jucator genial, nu se poate adapta la rigorile de performanta ce se impuneau într-o echipă antrenată de Florin Halagian, in special in ceea ce priveste disciplina. Antrenorul piteştean era foarte strict, dar prin asta incerca să se debaraseze de jucătorii cu personalitate. Nu de puţine ori Halagian scăpând ca prin  minune de furia lui Şoarece.

Gheorghe Bărbulescu, protectorul său a fost pus în situaţia de a alege intre Şoarece şi Halagian. Perioada  de glorie a lui Şoarece la Scorniceşti s-a terminat în 1983. Astfel, în vara  anului respectiv, Gică Şoarece s-a mutat la Braşov, unde preşedinte de club era Dumitru Dragomir. Totul s-a derulat când, Gheorghe Bărbulescu era plecat in turneu în Franţa  cu  Ansamblul Caluşul. După Braşov,  a mai jucat la Inter Sibiu.



Idolul tribunelor de altă dată, era la fel de popular ca Nicolae Ceauşescu. A  jucat fotbal până la 33 de  ani  Pe final, a rămas singur, nimeni din fotbal nu i-a fost aproape.   Cu toate că doctorii îl operaseră de mai multe ori la gât, boala l- a răpus. Gheorghe Şoarece a părăsit această lume în octombrie  2009 la  numai 54 de ani . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu