Campionatul Mondial de tineret din Australia 1981. Oltul reprezentat la antipozi ! - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Campionatul Mondial de tineret din Australia 1981. Oltul reprezentat la antipozi !



Calificarea la Campionatul Mondial de tineret din 1981 a fost o şansă pentru România, tricolorii ajungând să participe la turneul final din Australia cu puţin noroc. Selecţionată antrenată de  Constantin Cernăianu a obţinut biletele în urma unei trageri la sorţi, după ce obținuse acelaşi număr de puncte cu Portugalia la Campionatul European U18 din 1980.


Suntem în toamna lui 1981. Pe timpul verii, la   Bucuresti, se disputase Universiada, cea mai importanta competiție organizată la noi în țară până în acel moment, iar dacă privim actualul context social, putem spune ca nici în viitorul apropiat nu vom mai organiza un astfel de eveniment. După ani în care românii se   bucuraseră la performanțele lui Ilie Năstase, Nadia Comăneci sau Cristian Gațu, fotbalul românesc dădea semne ca performanțele vor veni.


România a obţinut locul trei, implict medalia de bronz, la Campionatul Mondial de tineret din  Australia. În 1981, tricolorii reuşeau o performanţă notabilă la turneul final, iar Romulus Gabor primea premiul de cel mai bun jucător al competiţiei, devenind succesorul lui Diego Maradona, care primise acelaşi trofeu la ediţia din 1979. Fotbalul din Olt a fost reprezentat la   antipozi de fundașul stânga, Marin Matei, titular în ultimele 4 jocuri. Cum a ajuns tânărul Marin Matei să facă parte din selecționata României – tineret. Campion național cu echipa de tineret a Universității Craiova în ediția 1978-1979 (antrenor Silviu Stănescu ), Matei a fost ales să participe la preselecția organizată de F R F  la Bistrița. 


A fost oprit de antrenorul Constantin Ardeleanu de la primul trial, alături de hunedorenii, Gabor și  Rednic, de la Târgu Mureș, Costel Ilie și  regretatul Nicolae  Alexa de la Iași . Atunci a început formarea lotului care obținea locul trei în           Australia.


”Echipa care a fost în  Australia este formată de nea Titi Ardeleanu. Rezultatul obținut nu a fost apreciat pe măsură. Nici presa nu dădea mare lucru. Un articol de câteva rânduri, în rest nimic. Poza de grup care apărea și la plecare și la întoarcere este una și aceiași  făcută la plecare pe aeroportul Otopeni . Am stat o lună de zile și am primit 70 și ceva de dolari, diurnă. In primele două partide nu am jucat pentru că am fost accidentat , dar în următoarele am fost în titular, inclusiv în finală mică” , povestește Matei despre aventura din Australia


Echipa din finala mică cu Anglia : Lovaș – Eduard, Rednic, Vușcan ( min 46 Balaur ), Matei – C. Ilie, Balint, Fîșic – Dorel Zamfir, Sertov, Gabor. 

Matei  a sosit la F C Olt  în returul sezonului 1980 – 1981, când a şi debutat pe prima scena fotbalistică  în partida cu Progresul Bucureşti,  la 28 februarie 1981. Nu i-a fost uşor de  la început. Pe postul  de fundaş stânga în perioada respectivă evolua,  Aurel Mincu, jucător cu experienţă, aflat la al treilea sezon la Scorniceşti, aşa că a apărut mai întâi la mijloc, uneori şi în atac alături de mari jucători precum : Şoarece, Petre Petre, Iovănescu, Iamandi, Prepeliţă, şamd.


Transferul lui  la Scorniceşti a contat foarte mult, atât pentru el cât şi pentru echipă. Mutarea respectivă, l-a ajutat  să rămână în atenţia selecţionatei de tineret. Era greu de pătrus în echipa  Craiovei  Maxima chiar şi pentru un internaţional de tineret.  


La    nivel de echipă de club, fostul fundaș stânga și-a petrecut marea majoritate a carierei la F C Olt , unde a a reuşit cel mai bun rezultat, din istoria clubului, locul 4 în ediţia 1981 - 1982. Pentru F C Olt, Matei a jucat 120 de  partide si a marcat 2 goluri.


Meciul de debut .

Etapa 18 / 28 februarie 1981

F C Olt – Progresul 1-1(Prepeliţă 30/Apostol 15 ) 

F C Olt : Nedea – Lică ( min 61 Leac ) , Nicolae, Ciocioană, A. Mincu – Matei (debut A / F C Olt) , Şoarece, P. Petre , - I. Petre (debut A / debut F C Olt ) ( min 46 Iovănescu ) , Piţurcă, Prepeliţă.


Iată ce îşi aminteşte Marin Matei despre perioada respectivă.

“Jucam la Luceafărul Bucureşti, dar eram jucătorul Universităţii. Într-o bună zi sunt chemat de Corneliu Stroe, preşedintele Universităţii şi îmi  spune că trebuie să mă prezint la Scorniceşti, pentru că voi fi împrumutat acolo. Am ajuns la Scornicești cu nea Sică Frînculescu și antrenorul de la tineret Scăeșteanu, ei erau deja acolo. A fost un şoc pentru mine. Să speri că vei juca în marea echipă a Craiovei şi după aia să ţi să spună că pleci la Scorniceşti,  a fost greu de acceptat. Până la urmă a fost bine am jucat patru sezoane la F C Olt. Când a plecat Halagian la Steaua, a insistat să mergem şi noi, eu şi cu Eftimie. Nu am vrut, ne era teamă că ne împrumută nu ştiu pe unde şi am refuzat.  Eu încă mai speram să joc la Craiova. Acum regret că nu m-am  dus”.


Refuzul  plecării la Bucureşti l-a costat scump pe Matei şi  astfel îşi încheie primul mandat  la Scorniceşti . In  1984  plecă  la Craiova, dar  F C Olt a refuză  să-i  dea  drumul, déjà îi pierduse pe cei care plecaseră la Steaua.  A stat     suspendat 9 luni, perioadă în care nu a apărut decât la tineret.


La Craiova, ajunge în cele din urmă dar antrenorul de atunci, Mircea Rădulescu nu îi acordă prea multe şanse . Toate la un loc,  îşi pun  amprenta pe relaţia lui cu clubul craiovean şi aventura  la  clubul-mamă se încheie poate nemeritat de  repede pentru Matei. Revine la Scorniceşti un an mai târziu, în sezonul 1985 – 1986,  dar nu mai  rămâne decît o jumătate de sezon.


“F C Olt nu a vrut să-mi  dea  transferul. Am venit la Slatina împreună cu Ion     Constantinescu de la Craiova şi ne-am întâlnit la Parc Hotel cu Gheorghe Bărbulescu şi cu Emil Bărbulescu, dar degeaba. M-au suspendat  aproape tot sezonul 84-85. Am jucat la Universitatea Craiova doar în pregătiri şi la tineret. Am revenit la Scornicesti în iarna anului 1986. Atunci nu te întreba nimeni unde vrei să pleci. Te chema conducerea şi îţi spunea să te prezinţi la nu ştiu ce echipă, nu era ca acum” continuă  Matei.


Ultimul joc în tricoul lui F C Olt 

F C Olt – Universitatea Cluj  4-2 / 15 iunie 1986

F C Olt : Ciurea — Laurențiu (min. 78 Despa), M. Zamfir, Minea, Matei — M. Popescu, Leța, Eftimie  — Crișan, Pena (min. 46 Sorohan), Ad. Georgescu.


Marin Matei s-a născut la 5 octombrie 1961 în comuna Tâmbureşti  judeţul Dolj. A debutat în fotbal in 1976, antrenor  Silviu Stănescu. Campion Național cu tineretul Craiovei ( 1979 ) și medaliat cu bronz la C M din Australia (1981) cu Romania. Matei devine titular pe postul de fundaş stânga odată cu venirea pe banca tehnică a lui Florin  Halagian. Din păcate, spre  finalul carierei, lucrurile nu s-au mai derulat aşa cum spera el. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu