Imaginea de mai sus are în spate o poveste interesantă pe care doar presa vremii a semnalat-o la timpul respectiv. Poza respectivă înfățisează echipa de fotbal Oltul Slatina cu câteva minute înainte de startul partidei amicale dintre Oltul și Leski Sofia. Se întâmpla asta în data de 15 august 1924. Nu știm ce a stat la perfectarea acestui amical, dar se știa că va fi o confruntare disproporționată. Levski Sofia, club înființat în 1914, care evolua în primul eșalon, un fel de Ripensia a Bulgariei și Oltul Slatina o echipă aflată la începuturile activității și care evolua în campionatul regional.
Oltul Slatina nu era la prima experiență de acest gen. Iată ce nota profesorul Cornel Manolescu în cartea sa intitulată ”Istoria fotbalului slătinean”
”În anul 1923, Mihail I. Mihail organizează la Slatina pe stadionul ”Zăvoi ”(astăzi 1 Mai), partida de fotbal Oltul Slatina - Venus București, câștigată de către echipa slătineană cu scorul de 2-1. Menționăm faptul că echipa bucureșteană ”Venus” fondată la 5 iulie 1915, câștigase de două ori consecutiv campionatul României (1919, 1920)”.
Partida cu Venus a fost una amicală, în adevăratul sens al cuvântului, fapt ce i-a determinat pe conducătorii echipei slătinene să mai organizeze astfel de întâlniri amicale, pentru popularizarea fotbalului din această zonă. Deplasarea de la Sofia din anul următor, avea să depășească caracterul amical.
Levski Sofia - Oltul Slatina, o confruntare inegală
Bulgarii nu au ținut cont de faptul că era o simplă întâlnire amicală și au marcat nu mai puțin de 8 goluri în poarta oltenilor. Scorul înregistrat la sfârșitul partidei spune totul despre jocul dintre cele două echipe, Levski Sofia – Oltul 8-0 ! Fotbalul românesc, în general, nu avea rezultate care să-l recomande peste hotare.
Ca o consolare, trebuie să amintim că în același an, patru luni mai devreme, mai precis pe 27 mai 1924, România a jucat primul meci de fotbal la Jocurile Olimpice, de la Paris împotriva Olandei. „Tricolorii” au pierdut cu 6-0,
Presa timpului a semnalat înfrângerea respectivă și a pus la zid organizatorii acestei întâlniri disproporționate. Iată ce nota ziarul Universul , numărul 196 din data de 29 august 1924 într-un articol intitulat ”Vizite Inutile”
”Sportul a luat mai ales după război o desvoltare considerabilă aproape în toată lumea. Foot-ball-ul în special deţine recordul sportului. Este un fapt îmbucurător că la noi acest fel de sport şi-a luat un avânt mare şi azi nu e târg în ţara unde să nu existe asociaţii de acest gen. Pentru stimularea Jocului se organizează matchuri între echipele diferitelor oraşe.
Echipe mai vechi şi cu jucători rutinaţi au trecut frontierele ţării disputându-şi întâietatea cu echipe similare străine. In toate aceste încercări norocul nu ne a prea favorizat, totuşi jucătorii noştri au lăsat impresia că posedă o şcoală bună şi un antrenament raţional. Ştim că există o organizare în ţară în jurul căreia sunt grupate toate echipele şi această conducere superioară permite anumitelor echipe disputarea întâietăţii cu echipele străine. Sportiştii noştri duc cu ei şi ceva din mândria ţării. Pare că aceste lucruri nu se prea ştiu de către cei grupaţi în jurul societăţii sportive ,Oltul” din Slatina.
Acest club, care nu are Ia activul lui nici o victorie mai însemnată la noi în ţară, a hotărît să plece la Sofia unde a luptat cu cei mai buni jucători bulgari. In faţa unui public de peste zece mii spectatori, ai noştri au fost înfrânţi. Rezultatul a fost de 8 contra 0, în favoarea echipei bulgare. Toate ziarele de la Sofia comentând faptul, vorbesc de biruinţa contra românilor cari (e vorba de „Oltul”) au jucat lamentabil. Jocul a fost fără nici un interes din cauză că românii erau slabi...
Cei ce au condus la Sofia echipa „Oltul"—şi au fost 25 inşi din elita Slatinei în frunte cu directorul liceului — puteau să evite asemenea întâlniri disproporţionate”
Revanșa care nu a mai avut loc
O lună și jumătate mai târziu, bulgarii au vrut să întoarcă vizita oltenilor dar s-au lovit de refuzul autorităților. Probabil, în urma articolelor apărute în presă, cei care stabiliseră și o revanșă s-au răzgândit și au interzis jucătorilor bulgari să intre în țară. Autoritățile bulgare au fost deranjate de acest gest și au emis un comunicat în care interzicea cluburilor românești disputarea meciurilor pe teritoriul Bulgariei. Iată ce nota Universul nr 228 / luni 6 octombrie 1924 în articolul ”Bulgarii împotriva cluburilor sportive româneşti”
”Se stabiliseră, după război, între cluburile noastre sportive şi cele bulgare legături de bună vecinătate. Câteva din cluburile noastre sportive, vizitând Sofia, au fost primite cu multă simpatie. Aceeaşi primire au avut-o şi cluburile sportive bulgăreşti, la noi. Zilele trecute însă „Federaţia sportivă bulgară“ a hotărît să nu mai permită cluburilor noastre sportive a-şi disputa matchuri de foot-ball în teritoriul statului vecin, iar obiectele primite în dar de la români, să fie restituite. Cauza acestui conflict este următoarea: Nu de mult a fost la Sofia clubul sportiv „Oltul" din Slatina. Sportiştii noştri au fost însoțiţi şi de câţiva membri ai consiliului comunal din Slatina.
”Primirea ce li s’a făcut a fost triumfală ”
Conform uzului membrii clubului „Levsky“ din Sofia, însoţiţi de ajutorul de primar din Sofia şi doi consilieri comunali, au hotărît să întoarcă vizita celor de la Slatina. Cu paşapoarte în regulă, ei au ajuns la Corabia de unde urmau să plece la Slatina. Nu ştim încă din ce motive li s’a interzis intrarea In tară. Oaspeţii bulgari s’au înapoiat la Sofia. Din această cauză, „Federaţia sportivă bulgară“, a luat măsurile pomenite mai sus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu