Campioanele judetului Olt 1968 - 1978. - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Campioanele judetului Olt 1968 - 1978.


In anul 1968 , oadată  cu reorganizarea teritorială  a ţării, dar şi datorită numarului mare de cereri, F.R.F. propune un sistem competiţional  în care fiecare judeţ  să aibă propriul campionat de fotbal , în cadrul căruia vor activa fostele echipe din campionatul regional  precum şi echipele campioane raionale şi oraşenesti din ediţia anterioara. Venind după un campionat regional destul de puternic , primele ediţii , cel putin pentru judetul Olt au fost cele mai reuşite, în sensul ca au fost câştigate majoritatea barajelor de promovare.Pentru Olt şi nu numai,  anii 1970 şi 1980 au fost cei mai productivi.


Din Campionatul judeţean Olt s-au ridicat spre fotbalul mare : Dumitru Marcu, Vergil Mincioagă, Octavian Platagă, Gheorghe Şoarece, Petre Petre, Gică Craioveanu şamd. .  Odată  cu trecerea timpului , competiţia judeţeană îşi pierde din valoare  şi din interes în special după 1990 când majoritaea intreprinderilor şi-au retras sprijinul financiar. Astăzi , echipele sunt formate în general din jucători trecuţi de prima tinereţe, nivelul  scăzut  al competiţiei nu mai atrage jucători tineri de perspectivă care pot face pasul spre fotbalul mare.

  1968 – 1969  Răsăritul Caracal / C F R Caracal

Răsăritul Caracal va ramâne în istoria competiţiei ca fiind prima campioană judeţeană de fotbal.Inceputul competiţiei judeţene este dominat de , fotbalul din Caracal,  chiar dacă Slatina , oraşul reşedinţă  era reprezentat  de două echipe în perioada respectivă,   dar a pierdut de fiecare data în faţa fotbalului caracalean condus de profesorul Ion Pârvulescu aflat la început de carieră în antrenorat.  Răsăritul Caracal  pierde din păcate barajul de promovare în divizia C contra celor de la Petrolul Târgovişte.
DSC08020
Primul clasament final din istoria competitiei / Oltul – iunie 1969
Partida s-a desfăşurat în trei  manşe. In tur , C.F.R. Caracal – Petrolul Târgovişte 2-2 au marcat : Toma’12 şi Pătru’46 pentru gazde , Becleanu’4 şi Iancu’46 pentru oaspeţi .In retur partida s-a terminat cu acelaşi scor 2-2 şi astfel a fost nevoie de al treilea joc,  nu se acordau lovituri de departajare sau prelungiri.  Echipa pregătită de profesorul Pîrvulescu pierde cu 1-0  cel de-al treilea joc disputat pe teren neutru, la Stefăneşti Argeş Arbitru: Ioan Chilibar din Piteşti.
gen

  1969-1970  F C Caracal

La sfârşitul ediţiei 1969-1970, se declara campioană judeţeană la fotbal, pentru a doua oară,  echipa Fabricii de conserve Caracal. Cu un sprijin financiar deosebit şi cu iubitorii fotbalului lângă echipă, trupa pregătită de Ion Pîrvulescu are un parcurs aproape fără greşeală şi câştigă competiţia pentru a doua oară consecutiv, cu o linie de clasament impresionantă: 20 jocuri, 17 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere, golaveraj 101-13, puncte 36. Podiumul este completat de: Rapid Piatra-Olt, cu 26 de puncte – Aluminiu Slatina cu 25 de puncte. Principalii marcatori sunt: Mincioagă – 25 de goluri, Marcu – 12, Neagu, Platagă – 11.
Pentru a doua oară consecutiv,  Caracalul  reprezintă  Oltul la baraj. De data asta  F.C. Caracal câştigă împotriva echipei Metalul Mija  ( Dâmboviţa ) şi promovează în divizia C. Partida tur se dispută la Mija. La 22 iulie 1970, FC Caracal, însoţită de un număr mare de suporteri care au creat o atmosferă deosebită, câştigă în deplasare cu 2-1, prin golurile marcate de cel mai bun jucător de pe teren, Dumitru Marcu. După numai un an de zile , viitorul  internaţional va pleca la Steaua urmat la o perioadă scurtă de Virgil Mincioagă , care va fi transferat de  Universitatea Craiova.
In retur, la 29 iulie 1970, pe stadionul «Parc», în aproximativ aceeaşi formulă, echipa gazdă câştigă partida cu 2-1, prin golurile marcate de Neagu şi Marcu. Iată ce scria ziarul «Oltul», din 30 iulie 1970: „Meciul de ieri a avut decorul de desfăşurare potrivit: timp admirabil, un public înfocat (peste 5000 de spectatori) cu tălăngi şi sirene, grup de fete care au împărţit flori arbitrilor şi jucătorilor, fanfare etc. Adăugând la toate acestea, bucuria victoriei şi, implicit, a calificării, caracalenii au petrecut o după-amiază plăcută”. 
Iată  echipa câştigătoare.
F.C.Caracal : Oancea – Frăsineanu, Mototolu, Cheran, Toma – Platagă, Cârciumaru,  Petcu, Neagu, Mincioagă, Marcu. Antr. Ion Pârvulescu.

 1970 – 1971 Rapid Piatra Olt

După doi ani de dominaţie caracaleană, campionatul judeţean este câştigat de Rapid Piatra Olt. Echipa feroviară va promova în divizia C fără să susţină  meci de baraj. Eşalonul trei al fotbalului românesc se  modifică, se trece de la 8 serii a câte 16 echipe la 12 serii a 14 echipe.
Iată  lotul care a reuşit să promoveze în divizia C.
Chiriţă, I. Raţ – Constantinescu, I. Preda, Ghe. Preda, Tuteschi, Mustaţă, Lepădatu, N. Raţ, Ioşca Preda, Rada, Sterie, Nicolae, Ghe. Raţ, Scripcaru, Roşca. Antrenor Ion Pârvulescu.
În sezonul 1974- 1975 Rapid Piatra Olt a jucat în şaisprezecimile Cupei României împotriva echipei Steaua. Echipa bucureşteană a câştigat cu 6-2. Au marcat : Iordănescu’4,’50,’56, Năstase’71, I. Raţ ( autogol ), Dumitrescu’76 / N. Raţ’37, Rada’64 )

 1971 -1972 Recolta Stocăneşti

Recolta Stoicaneşti era sprijinită financiar de C.A. P. Stoicaneşti condus de Dumitru Tudose. Va promova în divizia C după  ce trece de campioana  judeţului Teleorman, Troianul Traian.  După o dubla manşe 1-2 în deplasare, 2-0 acasă , echipa din Stoicăneşti reuşeşte promovarea în eşalonul trei al fotbalului românesc. A fost o surpriză  pentru majoritate celor implicaţi în fenomen la vremea respectivă. De altfel, chiar circula vorba că Recolta Stoicăneşti şi Unirea Tomnatic ar fi primele  echipe de comună din divizia C.
Artizanii acestei promovări au fost : Ciobanu  –  Matei,Grosu, Rotaru, Cârstea ,  Florescu, Mihalache, Răduţ, VoineaPiţigoi, Andrei, Cioabă.  Un aspect inedit al acestui succes îl reprezintă faptul ca toţi componenţii echipei erau localnici. Astăzi, acest lucru  este imposibil, aria de selecţie în  zona rurală aproape că nu există. Recolta Stocăneşti va juca în eşalonul trei , douăzeci de ediţii consecutive.
DSC01631
Anuarul fotbalului românesc 1971 – 1973.

1972 -1973 I O B Balş

. La sfârşitul ediţiei 1972-1973 F.O.B. Balş , echipa intreprinderii cu acelaşi nume, a fost declarată campioana judeţului Olt în urma susţinerii unui meci de baraj . Campionatul judeţean a fost alcătuit din 28 de echipe împarţite în 2 serii a câte 14 echipe .Seria Nord, serie dominata de Rapid Piatra Olt şi Balş  şi seria Sud serie dominata de Gloria Deveselu, Voinţa Caracal şi Ştiinta Drăgăneşti.
Trebuie precizat ca seria Nord a fost câstigata de Rapid Piatra – Olt. In urma unor contestatii castigator a fost declarata F.O.B. Balş care a sustinut meci de baraj impotriva Gloriei Deveselu, câştigătoarea seriei Sud.
In ediţia 1973-1974 divizia C mareste numarul echipelor de la 14 la 16 echipe repartizate în 12 serii. Astfel campioana judeteană a promovat în divizia C fără  să  susţină  meci de baraj. Este perioada  în care la echipa din Bals se remarca meci de meci,  Gheorghe Şoarece . În toamna anului 1973 va fi transferat la Dinamo Slatina după care la Viitorul Scorniceşti.

  1973 – 1974 Viitorul Scorniceşti

Ediţia 1973-1974 fost o dispută  în trei : Viitorul, Voinţa Caracal şi Rapid Piatra Olt. Aşa cum era de asteptat cei din Sornicesti câştigă  competiţia şi reprezintă judeţul Olt la barajul pentru promavare în divizia C, unde va întâlni campioana judeţului Vâlcea, Unirea Băbeni.
Fără să existe vre-o formulă  de echipă  în presa vremii,  din discuţiile purtate cu cei care au îmbrăcat tricoul echipei Viitorul, antrenorul Costel Duţă , cel care a pregătit partida cu Unirea Băbeni avea la dispoziţie următoarea echipa: Ciobotea – Petrescu, Radu Ghe., Dima, Bobei (Trantescu)-Roşca, Petre Petre, Vâlceanu-Toma ( Pană ), Martinescu (Stârcu) Pleşa.
A fost o dubla manşe,  în tur la Băbeni partida s-a încheiat la egalitate 1-1, pentru Viitorul a marcat Petrescu , iar în retur Viitorul Scornicesti s-a impus cu 6-1 prin golurile marcate de: Vâlceanu (3),  Petre Petre (2) şi Pană. Arbitru : Romeo Stâncan.
vs
DSC02206

 1974-1975 Voinţa Caracal

Sustine meci de baraj impotriva campioanei judetului Valcea Cozia Calimaneşti.  După ce pierde partida tur de la Călimănesti cu 2-1, peste numai o săptămâna, Vointa Caracal câstigă, pe teren propriu, cu 2-0, prin golurile marcate de Petre Calotă.Atacantul caracalean se va transfera in scurt timp la Electroputere Craiova.
Este cea mai mare performanţă a echipei susţinute de Arta Mesteşugarilor,  înfiinţată de Victor Oprea în anul 1965. Autorul acestei promovări este, cine altul decât, Ion Pârvulescu. Pentru că statistica este tot ce rămâne în urma unei competitii, vă oferim echipa trimisă în teren în partida tur de la Călimăneşti.
Vointa: Tomescu – Tătaru, Neagu, Mototol, Caracudă – Lupu, Florea – Constantinescu, Calotă, Bălăican, Diaconu.
scan0001
Sus:  Dumitrescu, Găletan Marancea, Badea, Neagu, Şaptelei, Petcu, Boscor.  Jos : Calofeteanu, Vintilă , Cioroianu, Stancu, Neagu II, Pâstae.

  1975 – 1976 Laminorul Slatina

In ediţia actuala , Campionatul judeţean este împărţit în două serii : Seria Nord – 18 echipe şi Seria Sud – 15 echipe. La finalul campionatului câştigatoarele celor două serii, Laminorul Slatina  ( Nord ) şi Rapid Piatra Olt ( Sud )  au disputata barajul. În urma meciurilor ( tur – retur ), campioană  judeţeană  a fost declarată echipa slatineană Laminorul care a învins cu 2-1 la Slatina şi 4-2 la Piatra Olt.
Laminrul Slatina este echipa Intreprinderii de prelucrare a aluminiului  I P A Slatina. Campioana Laminorul susţine meci de baraj împotriva campioanei judeţului Dolj, Steagu Roşu Pleniţa . Pe teren propriu câştigă cu 6-0 prin golurile marcate de Purcăroiu 4, Muscu 2 , iar la Plenita a pierdut cu 2-0 . Nu rezistă decât o ediţie, după care se întoarce în campionatul judetean.
Laminorul : Ocea – Preda, Popescu, Oros, Iancu, Ignat, Muscu, Marin , Purcăroiu, Mihalache, Obrocea. Antrenor Ion Pîrvulescu.

 1976 – 1977  Electrodul Slatina

Slatina este reprezentată  în divizia C de Electrodul, echipa Intreprinderii de produse cărbunoase , antrenor Paul Gurlui. A rămas în memoria suporterilor  prin înfrangerea memorabilă în faţa echipei din Scorniceşti în ziua de 21 iunie 1978 Viitorul Scorniceşti.- Electrodul Slatina.  18 -0.
Pentru a juca în Divizia C a trecut de campioana judeţului Dâmboviţa , Electrica Titu prin dublă victorie ,  3-2 în deplasarea în tur 2-0 la Slatina  prin golurile marcate de Rotaru  şi  Stănică.  lotul folosit în cele două manşe : Purcărea, Cojocaru, Condei, Neacşu,  Bărbuş, Dincă, Dogaru, Rotaru, Pompiliu, Rogojinaru, Topală, Stănculescu, Marcu, Langa, Vasile. După numai un an în sistemul divizionar se întoarce în judeţ.
elec
Sus:  Stănică, Oţeleanu, Topală, Rizea, Stănculescu. Jos : Rotaru, Ilie, Cojocaru, Traian, Vâlcea, Dragomir

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu