Oltul Slatina - 2002, o echipă frumoasă dar măcinată din interior ! - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Oltul Slatina - 2002, o echipă frumoasă dar măcinată din interior !

 



În presa locală  se anunță că,  FRF aprobă participarea echipei de fotbal FC OLTUL Slatina  în campionatul diviziei C, seria a-V-a. Este de fapt un transplant asemeni celui din vara anului 1970. La Slatina este adusă Metalul Lăpușata o echipă patronată de omul de afaceri Dan Mazilu care nu-și mai găsea locul la Vâlcea. În primul an a fost un fel de parteneriat între autortățile  de la Slatina și Mazilu  pentru ca anul următor echipa vâlceană să devină a Slatinei.

 

Suntem în vara anului 2002. Fotbalul, altădată un stil de viață în orașul de la poalele Grădiștei, dispăruse din toate competițiile. Slatina nu mai avea echipă de fotbal nici măcar în județ. Trecuseră 2 ani de când Aluministul Slatina fusese  abandonată  și 10 ani de la ultimul meci al echipei Metalurgistul Slatina în divizia B.

 

Cei care au oficializat mutarea respectivă  merită  felicitări pentru ideea de a se reveni la denumirea istorica OLTUL Slatina. Suporterii trecuți de prima tinerețe le revenea în memorie anul 1970 când la Slatina a fost adusă Gloria Bârlad devenită Gloria Slatina și ulterior Oltul Slatina.  Trebuie menționat că Oltul Slatina este numele primei societăți  sportive  înființate la Slatina în anul 1922. Facem aceast precizare pentru că în octombrie anul acesta se împlinesc 100 de ani la înființare.

 

În primul an , echipa a purtat  amprenta fostei echipe vâlcene, chiar dacă în lot se aflau și jucători slătineni sau din zonă. Fotbalul de la poalele Grădiștei încă mai dispunea de un fond jucători formați în timpurile bune. Pe banca tehnică au stat foștii câștigători ai cupei României cu Chimia Râmnicu Vâlcea în 1973, Teo Ciobanu , Ilie Pintilie și Dumitru Coca. Au urmat Gabi Mangalagiu și Petre Gigiu.

 


După primul an de funcționare Oltul Slatina termină sezonul pe locul 4 la egalitate de puncte cu locul 3, Petrolul Stoina și la un punct de locul doi ocupat de Building Vânju Mare. Seria a fost câștigată de Rarora Râmnicu Vâlcea. Rezultatul respectiv a fost considerat nesatisfăcător, Au fost voci care au spus că promovarea a fost amânată pentru anul următor, 2004  fiind an electoral.


Numărul mare de jucători localnici atrage lumea la stadion. Spectatorii devin din ce în ce mai mulți în tribunele stadionului 1 Mai, mai ales după promovare. Marea majoritate prinseseră perioada Dinamo Slatina, I.P. A,  Metalurgistul șamd . Pe banca tehnică este adus Iordan Eftimie fosta glorie a lui F C Olt și Nucu Păun, jucător reprezentativ pentru fotbalul slătinean, ambii jucători simpatizați de tribună.


 Conducerea clubului este  formată tot din slătineni, Gheorghe Ilie, fost junior la F C Olt și jucător la Constructorul și  Mircea Mihaiu fostul fundaș dreapta la Metalurgistul Slatina.  Și lotul de jucători a  fost îmbunătățit. Transferurile cele mai reușite s-au dovedit ale lui Giani Marinescu, Florin Ilie ( Rarora )  și Cătălin Didu. Important de precizat este faptul că, în lotul echipei 90 % erau localnici, lucru de neimaginat astăzi. Iată ce își amintește mijlocașul – stânga, Giani Marinescu.

 

„Am promovat cu Rarora Râmnicu Vâlcea și la startul sezonului nu m-am înțeles cu echipa vâlceană. Am fost trimis la Slatina în probe și împrumutat pe un an. Venirea lui nea Dan Eftimie a contat foarte mult în rămânerea  mea la Oltul. Pe timpul lui Gigi Ilie,  a fost cea mai frumoasă atmosferă, poate și pentru că era de vârstă apropiată de noi.  Erau jucători deosebiți, fără vedete, jucam de plăcere. Financiar nu pot să spun că eram în top dar cel mai important era că salariile se dădeau la timp”.

Început ezitant, Oltul a reușit prima victorie abia în etapa a IV a, cu Prodchim Balș prin golul marcat de regretatul Cătălin Didu .

Iată formula de echipă în partida de la Scornicești în aprilie 2004

 F.C Olt Scorniceşti – Oltul Slatina 0-1

( Georgescu’67)

 Oltul Slatina : Tomescu – Mihaiu ( Calotescu), Didu, Ciobanu ( Georgescu), Iliescu, Oprea, Ilie Florin,  Marinescu, Andrei -  Cr. Niculescu, Şerban.

 F.C. Olt : Bucur- Ciobanu, Budescu, Robu, Stănescu( Tuţă), M. Augustin, Stanislav, Andrei, Bivoleanu, Marinac, Rădulescu.


 Încet , încet echipa slătineană se așează pe locul din  fruntea clasamentului și nu-l mai părăsește până la final. În vara anului 2004, după aproximativ zece ani Slatina are  din nou echipă în divizia B. Iubitorii fotbalului sperau că vor reveni vremurile de altă dată. Euforia promovării  a trecut însă repede. Alegerile locale au adus modificări radicale în fruntea comunității. Dacă pentru oraș a fost un câștig, pentru echipa nou promovată  a fost un eșec, fotbalul nu a mai fost pe lista de priorității a noii administrații și asta s-a văzut în anul care a urmat.  În singura ediție de divizia B, evoluția a fost una modestă,  de reținut doar meciul cu Petrolul.


 Oltul Slatina-Petrolul Ploieşti 2-1

 (Didu’3,Matei’81 / Fl. Grigore’73)

 Oltul Slatina: Răceanu- Didu, Ciobanu, Andrei, Cioponea, Dumitrescu, (46 Niculescu),Georgescu, Din, G. Marinescu(59 Deaconu), L. Matei, Butaru (65 Fl. Şerban).

 Paradoxal, deși stadionul era în delir, golul decisiv marcat de Matei în victoria cu Petrolul a produs mare dezamăgire unor persoane din  conducerea clubului.

”A fost un succes deosebit, a marcat Leanță cu capul aproape de final. Petrolul retrogradase în B și aveau echipă foarte bună. Când am mers la marginea terenului să primim felicitări am primit înjurături. Era cineva care l-a deranjat faptul că am câștigat , le promisese celor de la Ploiești că le dăm meciul. De fapt cam așa s-a derulat totul în anul când am evoluat în divizia B. Noua conducere a orașului încredințase echipa unor așa ziși oameni de fotbal. Se aciuaseră mulți pe lângă echipă, persoane care nu urmărea decât propriu interes. Ne priveau de sus, încercau să ne păcălească. Se crease o prăpastie între jucători și conducere. Până să vină  Telu Stancu,  eu și cu Florin Ilie am fost primii care am fost dați afară, deși nea Telu ne cunoștea și chiar vroia să ne oprească, dar i-au impus să numai facem parte din lot”, continuă Giani Marinescu..

 


După primele șapte etape, antrenorul Eftimie este înlocuit cu Nicolae Ungureanu, o schimbare care nu aduce nimic nou în jocul echipei. În retur, se renunță la majoritatea jucătorilor la echipă este adus Telu Stancu. Acesta vine însoțit de o armată jucători, o parte dintre ei foști la F C Argeș. Aici trebuie notat că în paralel cu evoluția modestă a echipei Oltul în B, în campionatul județean, Alprom Slatina se pregătea pentru promovare. Unitatea industrială care susține echipa antrenată de Costică Vlad preia jucătorii puși pe liber de Telu Stancu și devine mai atractivă pentru suporteri care migrează dintr-o parte în alta.

 

Oltul Slatina nu reușește să se desprindă de subsolul clasamentului și retrogradează în divizia C,  după meciul de poveste cu Internațional Pitești. A mai rezistat un an, după care dispare prin absorție . Locul rămas este cedat Balșului. Aceasta a fost pe scurt povestea  unei echipe frumoase Oltul Slatina , care a avut o viață scurtă dar destul de agitată. Este a doua echipă din fotbalul slătinean care promovează în liga secundă pe teren după ce, Energia Slatina a reușit un comeback spectaculos în 1981.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu