Istoria fotbalului din Piatra Olt (I) - Arena Olteana

Latest

Singurul ziar de sport din Olt

Pagina microbistilor
Aici gasesti istoria fotbalului din acesta zona

Istoria fotbalului din Piatra Olt (I)

 

 


 Instituția Căile Ferate Române a reprezentat o forță în industria românească atât în perioada interbelică cât și  în partea a doua a anilor 1940 când în România a avut loc o investiție semnificativă în transportul pe șine. În această perioadă, căile ferate au fost considerate simbol al industrializării rapide a țării. Din volumul : ”Drumul de fier un simbol al modernității”. aflăm că la , 13 decembrie 1886 - s-a inaugurat linia Piatra Olt- Drăgăşani (34 km) iar la 1 aprilie 1887, s-a inaugurat linia Piatra Olt-Corabia Port (76 km).  


C F R-ul a fost un sprijin real pentru  cultura locală și pentru fotbalul românesc. Nu exista oraș sau localitate traversată de o rută importantă de cale ferată să nu aibă echipă de fotbal, fie că s-a numit, Șoimii C F R, Grivița, Locomotiva, Rapid șamd . În județul Olt au fost două echipe care au beneficiat la un  moment dat de sprijinul financiar al căilor ferate române. Prima a fost  Rapid Piatra Olt în anii 1930  și a doua, C F R Caracal,   în 1946 când echipa   fanion a orașului a fost  preluată de conducerea șantierului care construia calea ferată București-Craiova.

 

Șoimii C F R Piatra Olt

 

Fiind considerată o localitate  feroviară, cu o stație importantă,  Piatra Olt a beneficiat în trecut de o activitate cultural – sportivă foarte bogată, poate cea mai bogată din zonă. Prima societate cultural-sportivă s-a numit Șoimii C F R  și a apărut în perioada interbelică. Membrii fondatori au fost Horațiu Hristea și Aurel Urzică. Ziarul Dimineața din 19 aprilie 1934 nota o agendă bogată în evenimente la Piatra Olt 

” Secția culturală a societății sportive Șoimii C F R printre care enumerăm și pe dl Gheorghe Nițescu, șeful stației Piatra Olt a hotărât ca în fiecare duminică să ruleze câte un film cu caracter instructiv. In prima zi de Paști s-a rulat filmul ”Roșu și Negru” cu Ivan Mosjukine și Lil Dagover”

Revenind la fotbal, tot sursa mai sus  ne informează că în aceiași perioadă, echipa de  fotbal, Șoimii C F R,   a susținut pe stadionul din     localitate un meci de fotbal contra echipei  Fulgerul C F R Craiova, meci contând pentru campionatul Olteniei, categoria a II a. Partida      s-a încheiat la egalitate,  2-2. Pentru Șoimii ambele goluri au fost marcate de  vedeta locală,  Stock . Din același ziar aflăm că, cei mai bun jucători au  fost  cei care au jucat în atac,  Dumitresu – Stock – Ștefănescu.

Șoimii C F R Piatra Olt : Mărinel – Nedelcu, Lupescu, Constantinescu, Holoschevici, Rădulescu, Nicolae, Bericksas, Ștefănescu, Stock,  Dumitrescu. Antrenor și jucător  Gheorghe Lupescu.

 

Primele investiții au fost în infrastructură.

 

După schimbarea noii orânduiri, în anii 1950, C F R –ul a rămas o forță în industria românească dar sub altă organizare. În perioada de început, Locomotiva , așa cum se numea echipa din Piatra Olt își disputa meciurile de acasă,  la Slatina. In anul 1958 la Piatra Olt au început lucrările de amenajare și modernizare la stadionul local.  A fost inaugurat în martie 1959 cu ocazia partidei,  Rapid Piatra Olt – Lotrul Brezoi  2-0. Iată ce nota ziarul Secera și Ciocanul, din 31 martie 1959,

 ”Pe noul stadion din Piatra Olt s-a desfășurat întâlnirea de fotbal dintre echipele Rapid și Lotrul Brezoi. Mai buni, ceferiștii au întrecut echipa oaspete cu 2-0 prin golurile marcate de  Chelaru și Petre Alexandru. In repriza a doua, Lotrul Brezoi a avut numeroase ocazii de a marca, dar imprecizia cu care au tras la poartă i-au dezavantajat. Jocul a fost de un nivel tehnic satisfăcător și s-au remarcat prin nota de sportivitate a jucătorilor celor două echipe”

 

La câțiva pași  de barajul de    promovare în divizia B.

 

 În anii 1950 și 60,  Rapid Piatra Olt evoluează în campionatul regional Argeș unde înregistrează câteva rezultate care vor rămâne în memoria      suporterilor. În ediția 1961 – 1962 câștigă seria a II a din care mai făceau parte , Oltul Slatina, Unirea, Drăgășani, Lotrul Brezoi, Recolta Stoicănești, Petrolul Potcoava , șamd,   și joacă barajul de desemnare a campioanei regionale împotriva echipe Metalul Pitești, câștigătoarea seriei I. Rapid se prezintă slab și pierde categoric  dubla cu echipa piteșteană care devine campioană regională cu  dreptul de a participa la barajul de promovare în divizia B. Întâmplător sau nu, zece ani mai târziu după împărțirea teritorială pe județe, cele două reprezentate din Olt susținute de C F R, au dominat fotbalul județean trei ani, din 1968 și până  în 1971  C F R Caracal și Rapid Piatra Olt au cucerit primele trei titluri de campioană județeană.

 

 În sezonul 1969-1970, Rapid Piatra Olt avea următoarea echipă de bază : Chiriță - Năstase, I. Preda I , Ghe Preda, Constantinescu - Ion Nicolae (Vioreanu), Tutescki (Zamfir) -  N. Raț, Soare,I. Preda II, Paul Preda. Este formula de echipa trimisă în teren în partida cu Petrolul Potcoava disputată 19 aprilie 1970 și câștigată de feroviari cu 4-0.După doi ani de dominaţie caracaleană, campionatul judeţean este câştigat de Rapid  Piatra Olt. Echipa feroviară va promova în vara anului 1971 în divizia C fără să susţină  meci de baraj, după ce eşalonul trei al fotbalului românesc s-a  modificat, de la 8 serii a câte 16 echipe la 12 serii a 14 echipe. Iată  lotul care a reuşit să promoveze în divizia în eșalonul trei fotbalistic..

Chiriţă, I. Raţ – Constantinescu, I. Preda, Ghe. Preda, Tuteschi, Mustaţă, Lepădatu, N. Raţ, Ioşca Preda, Rada, Sterie, Nicolae, Ghe. Raţ, Scripcaru, Roşca. Antrenor Ion Pârvulescu.

 

Aventura în eșalonul trei a durat doar un an

 

Contactul cu divizia C a fost unul mai greu decât se așteptau  suporterii din Piatra Olt. Echipa lor nu a reușit să evolueze în eșalonul trei decât un an. Din notițele profesorului Pîrvulescu , redăm formula de echipă trimisă în teren într-un meci de pregătire dinaintea startului de campionat

Rapid Piatra Olt : Chiriță – Lepădatu, Ghe. Preda, Constantinescu, Mustață – N. Raț, Tuteschi – Paul Preda, Gicu Raț, Rada,  Sterie.

Antrenorul Pîvulescu va fi schimbat după primele etape. Din păcate, nici noul  antrenor,  Gheorghe Lungu nu a reușit să aducă ceva nou la echipă.  Cu o evoluție modestă, Rapid nu reușit să părăsească coada clasamentului pe toată perioada competiției. Chiar și în astfel de condiții, conform presei locale din perioada respectivă, s-au remarcat prin evoluția lor constantă jucători precum , extrema dreaptă  Nicolae Raț, Nicolae Rada, Boiangiu, Paul Preda, Gheorghe Preda, un fundaș central foarte bun și Ioșca Preda. La finalul campionatului 1971-1972, Rapid se clasează pe ultimul loc al clasamentului ( 14 ) și retrogradează în campionatul județean.

 

Șaisprezcimile Cupei României

 

Rapid Piatra Olt va rămâne în istoria fotbalului românesc prin prezența sa pe tabloul principal al Cupei României. În afară de Rapid Piatra Olt, în șaisprezecimile cupei ediția 1974-1975,  au mai participat trei echipe din campionatul județean. Este vorba de Viitorul Aluniș ( județul Mureș ), Gloria Reșița și Constructorul Bistrița.  Într-o zi de 13 noiembrie 1974  în prezența unui număr record de spectatori,( după corespondentul   ziarului Sportul, Coca Ghițescu, 2000 de spectatori) 

( Va urma )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu